Promotie J. (Job) Hermans

Promotor

Prof. dr. S.M.A. Bierma-Zeinstra

Promotor

Prof. dr. J.A.N. Verhaar

Co-promotor

Dr. M. Reijman

Datum
dinsdag 24 nov 2020, 13:30 - 15:00
Type
Promotie
Gesproken taal
Dutch
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag 24 november 2020 verdedigt J. (Job) Hermans zijn proefschrift, getiteld: ‘Hyaluronic Acid in Knee Osteoarthritis'.

In dit onderzoek hebben we laten zien dat de meest accurate manier om een injectie in het kniegewricht toe te dienen is middels de superolaterale benadering. Hierbij wordt de naald vanaf de buiten-bovenzijde van de knieschijf in het kniegewricht geplaatst. 91% van de injecties komt met deze benadering daadwerkelijk in het kniegewricht.
Uit een kostenanalyse van patienten die in het ziekenhuis worden behandeld blijkt dat de kosten gerelateerd aan knieartrose per patient maandelijks €817 bedragen. Deze kosten bestaan voor 87% uit productiviteitskosten en voor 13% uit medische kosten. 

Uit een gerandomiseerd onderzoek blijkt dat de behandeling van knieartrose met injecties van hoog moleculair hyaluronzuur in het kniegewricht effectief is op het gebied van pijnvermindering en verbetering van functioneren van de knie. De behandeling leidt tot een toename van kwaliteit van leven. De kosten die met deze toename van kwaliteit van leven gepaard gaan zijn naar Nederlandse maatstaven acceptabel. Uit de analyses blijkt dat de behandeling waarschijnlijk kosteneffectief is.
De behandeling van knie artrose met hyaluronzuur injecties in de knie geeft een hoger risico op lokale bijwerkingen op zoals kortdurende roodheid, pijn en zwelling van de knie. Dit risico op bijwerkingen is geassocieerd met bepaalde productkarakteristieken van het gebruikte hyaluronzuur product.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen