Promotie J. (Joyce) Burger

Promotor

Prof.dr. R. Kanaar

Promotor

Prof.dr. R.M.W. Hofstra

Co-promotor

Dr. J. Essers

Co-promotor

Dr. I van der Pluijm

Datum
dinsdag 16 jun 2020, 13:30 - 15:00
Type
Promotie
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag 16 juni 2020 verdedigt J. Burger haar proefschrift, getiteld: ‘Molecular Mechanisms of Aortic Aneurysms’.

Hart- en vaatziekten zijn een van de meest voorkomende doodsoorzaken, hieronder vallen ook aandoeningen aan de aorta zoals aorta aneurysmata. Aorta aneurysmata zijn verwijdingen van de aorta die leiden tot het dunner worden van de aortawand. Momenteel is het opereren van een aneurysma de enige behandelmogelijkheid. Daarom is het van groot belang dat we de onderliggende mechanisme van aneurysma vorming beter begrijpen aangezien dit kan lijden tot beter diagnose en ontwikkeling van medicatie.

Wij hebben functionele testen ontwikkeld waarmee de pathogeniteit van varianten in aneurysma patiënten kunnen identificeren. Om deze test te ontwikkelen zijn we gestart met patiënten cellen waarvan de pathogeniteit is bewezen. We vonden dat we de patiënt cellen konden onderscheiden van controle cellen op basis van het skelet van de cellen, hun contractie en hun migratie. Met deze uitkomsten kunnen we voor nieuwe varianten bepalen of deze schadelijk zijn en zo een betere diagnose bieden.

Daarnaast hebben we gladde spiercellen van muizen onderzocht die aneurysmata krijgen om te beter te begrijpen waardoor deze aneurymata ontstaan. We vonden dat deze gladde spiercellen afwijkingen aan hun cel skelet hadden, aan hun extracellulaire matrix en aan hun mitochondriën. Deze afwijkingen aan de mitochondriën werden ook gevonden in aorta materiaal van aneurysma patiënten.

Onze resultaten identificeren nieuwe mechanisme die betrokken zijn bij aneurysma vorming en dit kan leiden tot nieuwe aangrijppunten voor medicatie.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen