Promotie J.A. (Jochem) Oorschot

Extremes in Statistics and Econometrics
Promotor

Prof.dr. C. Zhou

Promotor

Prof.dr. R. Paap

Datum
donderdag 1 sep 2022, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op donderdag 1 September 2022 verdedigt J.A. Oorschot zijn proefschrift, getiteld: ‘Extremes in Statistics and Econometrics’.

Proefschrift in het kort:

Een proefschrift over extremen in de statistiek en econometrie. Extreme waarde statistiek houdt zich in de kern bezig met het inschatten van kansen bijbehorend aan zeldzame gebeurtenissen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de kans op een grote overstroming. In tegenstelling tot veel traditionele statistiek wordt bij extreme waarden statistiek niet alle beschikbare data gebruikt, maar enkel de meeste extreme observaties in de dataset. In het voorbeeld van de overstroming kunnen bijvoorbeeld de hoogste 1% waterstanden in de afgelopen 100 jaar gebruikt worden om de kans in te schatten van een toekomstige grote overstroming. Per definitie zijn het aantal gebruikte observaties in extreme waarden statistiek veel schaarser dan in de traditionele statistiek, daarom is het belangrijk om het aantal observaties dat je wel hebt zo goed mogelijk te benutten. In dit proefschrift heb ik nieuwe schattingsmethoden ontwikkeld die dit pogen te bereiken, de zogenoemde extreme U-statistieken en de all block maxima (ABM) methode. Deze schattingsmethoden zijn in sommige gevallen beter in staat om kansen in te schatten van zeldzame gebeurtenissen dan al bestaande methoden. Naast het verbeteren van schattingsmethoden heb ik ook gekeken naar het effect van extremen in het veel gebruikte econometrische OLS regressiemodel. Als de afhankelijke variabele die je probeert te verklaren erg extreme waarden kan aannemen, dan bestaat de kans dat je OLS schattingen voor de parameters van de onafhankelijke variabelen erg kunnen afwijken van de werkelijke parameters en het is goed voor de gebruikers van regressiemodellen om hier van op de hoogte te zijn.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 13.00 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen eventueel op het scherm buiten meekijken. Er is geen mogelijkheid tot toelating tijdens het eerste gedeelte van de ceremonie. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen