Promotie J.A.W. (Jan) Hagemans

Promotor

Prof.dr. C. Verhoef

Co-promotor

Dr. J.W.A. Burger

Datum
woensdag 9 dec 2020, 13:30 - 15:00
Type
Promotie
Gesproken taal
Dutch
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op woensdag 9 december 2020 verdedigt J.A.W. Hagemans zijn proefschrift, getiteld: ‘The Multimodality Treatment of Rectal Cancer’.

Dit proefschrift richt zich op de multidisciplinaire behandeling van het primaire rectumcarcinoom, het lokaal invasief rectumcarcinoom, en het lokaal recidief rectumcarcinoom en de verbetering van deze ziekte. Samenvattend blijkt uit dit proefschrift dat centralisatie voor cT4 rectumcarcinoom in hoog volume ziekenhuizen de behandeling verbeterd. Patienten met lymfekliermetastasen naar de liesregio van het rectumcarcinoom kunnen nog steeds genezen worden met lokale behandeling middels chirurgie. De morbiditeit na een abdominoperineale resectie is aanzienlijk ten aanzien van perineale wondgenezing. De gluteale turnover flap lijkt een goede manier om de perineale wondgenezing te verbeteren. Het standaard verrichten van een omentumplastiek ter bevordering van perineale wondgenezing lijkt geen verbetering te geven. Voor patienten met het lokaal recidief rectumcarcinoom is resectiemarge een belangrijke prognostische factor en patienten met een grote kans op een R2-resectie zijn mogelijk geen geschikte kandidaten voor chirurgie. Het verrichten van een totaal exenteratie bij ouderen moet niet geweigerd worden op basis van leeftijd alleen. Het aanleggen van een colonconduit na een totaalexenteratie vermijdt per definitie een ileo-ileale anastomose en lijkt een goed alternatief voor een ileum conduit.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen