Promotie J.J.D. (Job) Daemen

Promotor

Prof.dr. J.J. Vromen

Promotor

Prof.dr. D.N. McCloskey

Datum
donderdag 11 mrt 2021, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op donderdag 11 maart 2021 verdedigt J.J.D. Daemen zijn proefschrift, getiteld: ‘Pluralism in Action: Theories and Practices of Financial Markets’.

Financiële markten roepen heden ten dage vaak beelden op van hebzucht, hectiek en crisis; een deel van de economie dat is losgezongen geraakt van de realiteit van de alledaagse samenleving en va n de dagelijkse beslommeringen van mensen. Toch zijn financiële markten diep verankerd in de moderne maatschappij en dienen zij voor waardevolle zaken als lenen, sparen, investeren, et cetera. Dit zijn onontbeerlijke functies voor, individuen, bedrijven en andere organisaties, landen en mondiaal. Financiële economie, afstammend af van economie, met name de neoklassieke variant, verschaft de dominante gedachtestroom over financiële markten. Maar andere economische scholen en disciplines hebben ook belangstelling getoond voor het onderwerp en hebben hun eigen bijdrage geleverd. Zo is gedragseconomie, gebaseerd op psychologische inzichten, prominent geworden in de conversaties oever financiële markten. In deze dissertatie probeer ik de voors en tegens van de verschillende argumentaties te adresseren en, indien mogelijk, bruggen te slaan tussen schijnbaar rivaliserende verklaringen. Dat doe ik door niet alleen maar naar theorie te kijken, maar juist ook naar de praktijk van financiële markten. Door gebruik te maken van minder traditionele empirische methoden, afwijkend van de typische statistisch-empirische benadering, hoop ik bij te dragen aan een betekenisvolle conversatie over financiële markten en tegelijkertijd een illustratie te geven van methodologisch pluralisme.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen