Promotie J.M.E. (Lisette) van der Does

Promotor

Prof.dr. N.M.S. de Groot

Promotor

Prof.dr. F. Zijlstra

Datum
dinsdag 2 feb 2021, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag 2 februari 2021 verdedigt J.M.E. van der Does haar proefschrift, getiteld: ‘Mapping of Atrial Fibrillation: Back to the Drawing Board’.

Het achterliggende mechanisme van de hartritmestoornis boezemfibrilleren is nog niet goed bekend. Hierdoor is de behandeling vaak moeilijk. We weten nog te weinig hoe deze ritmestoornis in stand wordt gehouden en de in de kliniek toegepaste technieken zijn te weinig gedetailleerd hiervoor. Wij hebben nieuwe technieken gebruikt om bij patiënten de elektrische geleiding van de hartboezems heel gedetailleerd in kaart te brengen. Hierbij zagen wij dat al tijdens het normale hartritme er verschillen waren tussen patiënten met verschillende soorten hartklepziekten maar met name ook tussen patiënten met en zonder boezemfibrilleren. Vervolgens hebben wij een nieuwe ontdekking gedaan door tegelijkertijd aan beide kanten van de hartboezems de geleiding te meten: dat tijdens boezemfibrilleren de lagen van de boezems asynchroon geactiveerd worden. Dit zorgt ervoor dat er steeds nieuwe golven van elektriciteit kunnen ontstaan die het boezemfibrilleren in stand kunnen houden. Deze asynchrone activatie wordt ook meer gezien bij extra boezemslagen dan bij normale hartslagen. Extra boezemslagen kunnen bij sommige patiënten atriumfibrilleren opstarten. Als laatste hebben wij gezocht naar een manier om deze asynchrone activiteit te kunnen meten vanaf één zijde van het hart om het makkelijker te maken deze in de kliniek op te sporen. Wij vonden dat extra, normaal ongebruikte, signalen op het elektrogram ook afkomstig zijn van asynchrone activiteit. Voor de beste gevoeligheid moeten de elektrogrammen dan onbewerkt worden gemeten. Het gedetailleerd in kaart brengen van geleidingsstoornissen zal ons helpen boezemfibrilleren beter te begrijpen en zo behandelingsmogelijkheden verder uit te breiden en beter af te stemmen op elke afzonderlijke patiënt.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen