Promotie J.M.P. (Jos) Vroomans

Promotor

Prof.dr. H. Geerlings

Co-promotor

Dr. B. Kuipers

Datum
donderdag 28 jan 2021, 13:30 - 15:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op donderdag 28 januari 2021 verdedigt J.M.P. Vroomans zijn proefschrift, getiteld: ‘Living Apart Together. Rotterdam, Antwerp and Hamburg: Relationships between port and city under pressure’.

Over de gehele wereld zijn havens onderhevig geweest aan krachten die te herleiden zijn tot schaalvergroting, containerisatie en globalisering. Deze dynamieken waren verantwoordelijk voor een veranderende situatie tussen de haven en de stad. Ruimtelijk en functioneel was er sprake van een verwijdering. Deze verwijdering had een effect op het welzijn van de stad in termen van werkgelegenheid, het ontstaan van verlaten havengebieden en de wijze waarop havenactiviteiten rechtstreeks bijdroegen aan de economische activiteiten in de stad. De manier waarop dat gebeurde verschilde op het eerste gezicht niet zoveel wanneer verschillende havengebieden met elkaar worden vergeleken. Wanneer wordt ingezoomd zijn opvallende verschillen op te merken binnen een relatief klein gebied als Noordwest-Europa. Deze studie beoogt de ontwikkelingen te beschrijven en te verklaren die hebben plaatsgevonden binnen de drie belangrijkste havengebieden: Rotterdam, Antwerpen en Hamburg. Er is in het bijzonder aandacht besteed aan de relaties tussen de belangrijkste actoren in de haven/stad clusters. Uit het onderzoek blijkt dat verschillen in politiek economische systemen helpen te verklaren waarom dezelfde dynamieken hebben geleid tot andere uitkomsten.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen