Promotie Joris D. Raven

Op woensdag 2 september 2020 verdedigt Joris D. Raven zijn proefschrift, getiteld: ‘Realtime realiteit. Een exploratie van taal, techniek en tijd met Martin Heidegger en Sybren Polet’. 
Promotor
Co-promotor
Co-promotor
Organisatie
Erasmus School of Philosophy
Begindatum

woensdag 2 sep 2020, 15:30

Einddatum

woensdag 2 sep 2020, 17:00

Kamer
Senaatszaal

Op woensdag 2 september 2020 verdedigt Joris D. Raven zijn proefschrift, getiteld: ‘Realtime realiteit. Een exploratie van taal, techniek en tijd met Martin Heidegger en Sybren Polet’. 

Dit proefschrift gaat over Realtime realiteit. Meer dan ooit worden we overal en altijd ondergedompeld in informatie en communicatie. De laatste twintig jaar kreeg zogenoemde realtime technologie greep op onze tijd als zodanig. Het is deze recente ontwikkeling die de auteur van dit proefschrift tot de vraag bracht naar de temporele en existentiële implicaties van de realtime technologie. Ons heden wordt belicht vanuit een nieuwe temporaliteit, de real time, en haar nieuwe tijd-ruimte, die een ‘realtime realiteit’ kan worden genoemd. Deze nieuwe werkelijkheid wordt verkend door het denken van de Duitse filosoof Martin Heidegger te contrasteren met de poëzie van de Nederlandse dichter Sybren Polet. Hiermee ontvouwt zich deze duiding van ons heden als een exploratie van taal, techniek en tijd. Vooreerst wordt beproefd om de bestaansimplicaties van de realtime realiteit te duiden met een bespreking en toe-eigening van het denken van Heidegger. Een close reading van Polets avant-gardistische poëzie inspireert vervolgens tot een meer speelse houding tegenover de nieuwe technologie. Waar Heidegger ons kan leren om kritisch te zijn, daar kan Polet een inspiratiebron zijn voor het verkennen van een nieuwe temporele praktijk. Zal het ons lukken om de nieuwe werkelijkheid werkelijk te bewonen?

De promotie vindt plaats in de Senaatszaal, maar het aantal plaatsen voor toeschouwers is vanwege corona beperkt en moeten vooraf worden aangemeld bij Jos de Mul (demul@esphil.eur.nl)