Promotie K. (Kasiphak) Kaikaew

Promotor

Prof.dr. A.J. van der Lelij

Co-promotor

Dr.ir. J.A. Visser

Co-promotor

Dr. A. Grefhorst

Datum
woensdag 11 mrt 2020, 13:30 - 15:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op woensdag 11 maart 2020 verdedigt K. Kaikaew zijn proefschrift, getiteld: ‘Sex Differences in the Control of Adipose Tissue Function’.

Een toegenomen opslag van vetten in vetweefsel leidt tot overgewicht en obesitas. Naast wit vetweefsel, dat een grote rol speelt in de opslag van vetten, bestaat er ook bruin vetweefsel dat gespecialiseerd is in het verbranden van vetten voor warmteproductie. De vetverdeling verschilt tussen mannen en vrouwen. Ten opzichte van mannen hebben vrouwen een hoger percentage lichaamsvet maar hebben ze minder buikvet, en hebben ze vaker actief bruin vetweefsel. Deze verschillen verklaren voor een deel waarom vrouwen voor de menopauze beschermd zijn tegen metabole ziektes. In dit proefschrift zijn de geslachtsgebonden verschillen in functionaliteit van het vetweefsel onderzocht in muizen en mensen om meer inzicht te krijgen in de onderliggende mechanismes. We hebben gevonden dat: 1) vetweefsel van vrouwelijke muizen zich beter kan aan passen aan de metabool ongunstige effecten van stress hormonen; 2) het genexpressie profiel van bruin vetweefsel verschilt tussen mannelijk en vrouwelijke muizen en dit verschil blijft aanwezig wanneer mannelijke en vrouwelijke bruine vetcellen in vitro gekweekt worden; 3) vrouwelijke muizen prefereren een hogere omgevingstemperatuur dan mannelijke muizen en vrouwen beginnen te rillen bij een hogere temperatuur dan mannen. Dit geslachtsgebonden verschil in perceptie van temperatuur zorgt blijkbaar voor een verschil in de thermogene activiteit van bruin vetweefsel van mannelijke en vrouwelijke muizen. Onze resultaten ondersteunen de rationale dat het geslacht geïncludeerd dient te worden als een belangrijke biologische variabele in studies. Daarnaast is verder onderzoek nodig is om een volledig beeld te krijgen waarom het vetweefsel, de vetcellen en de energiehuishouding verschilt tussen mannen en vrouwen.

De openbare verdediging zal plaatsvinden in de Prof. Andries Queridozaal, 3e verdieping Onderwijscentrum, Erasmus MC. De ceremonie zal exact om 13.30 uur beginnen. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen