Promotie K.R. (Kelsey) van Straalen

Promotor

Prof.dr. E.P. Prens

Co-promotor

Dr. H.H. van der Zee

Datum
donderdag 17 dec 2020, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Gesproken taal
English
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op donderdag 17 december 2020 verdedigt K.R. van Straalen haar proefschrift, getiteld: ‘Pathogenesis of Hidradenitis Suppurativa’.

Hidradenitis suppurativa (HS) is een chronische, immuun gemedieerde inflammatoire huidziekte die klinisch wordt gekenmerkt door pijnlijke, ontstekingen en abcessen, en vorming van onderhuidse tunnels. De karakteristieke laesies bevinden zich vaak in de oksels, onder de borsten, in de liezen en op de billen, maar kunnen ook op atypische locaties voorkomen. De eerste symptomen treden vaak op na de puberteit. De geschatte prevalentie van HS varieert tussen 0,1 en 4,1%. Risicofactoren voor HS zijn onder meer een familiegeschiedenis van HS, vrouwelijk geslacht, overgewicht en roken. De pijn, uitvloed uit de onderhuidse tunnels, de onvoorspelbaarheid van de ziekte, de aangetaste intieme gebieden en de schaamte en het stigma rond HS hebben een zeer grote invloed op de kwaliteit van leven van patiënten. Hidradenitis suppurativa wordt in verband gebracht met andere immuun gemedieerde ontstekingsziekten; zoals inflammatoire darmziekten en spondyloartritis. Bovendien is HS beschreven als onderdeel van verschillende auto-inflammatoire syndromen zoals PASH, PAPASH en FMF. Dit proefschrift heeft tot doel enkele van de al lang bestaande vragen met betrekking tot genetische en omgevingsfactoren in de pathogenese van HS te beantwoorden, nieuwe inzichten te verschaffen in de pathofysiologie van HS en de relatie met andere comorbiditeiten, daarnaast biedt dit proefschrift een overzicht van huidige en toekomstige behandelingen.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen