Promotie L. (Lieke) Koornneef

Lading en positionering van recombinases tijdens de meiotische profase in muis: Een super-resolutie benadering
Promotor
Dr. ir. W.M. Baarends
Promotor
Prof.dr. J.H. Gribnau
Promotor
Prof.dr. A.B. Houtsmuller
Co-promotor
Dr. A.N. Zelensky
Datum
woensdag 13 dec 2023, 10:30 - 12:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

L. Koornneef verdedigt haar proefschrift op woensdag 13 december 2023, getiteld: ’Lading en positionering van recombinases tijdens de meiotische profase in muis: Een super-resolutie benadering‘.

Hieronder volgt een korte samenvatting over het proefschrift:

Meiose is een gespecialiseerde celdeling om haploïde geslachtscellen te genereren, en dit vereist twee celdelingen die meiose I en II worden genoemd. Bijzonder aan meiose I is de vorming van geprogrammeerde breuken in het DNA, waarbij de reparatie daarvan cruciaal is. Dit genereert een fysieke verbinding tussen homologe chromosomen, die op hun beurt nodig is voor de eerste celdeling. Tegelijkertijd zorgt de DNA reparatie ook voor uitwisseling tussen het maternale en het paternale genoom, wat resulteert in gunstige genetische diversiteit bij het nageslacht. Dit lukt alleen wanneer DNA reparatie via homologe recombinatie verloopt door het homologe chromosoom als sjabloon te gebruiken voor de reparatie. Bij muizen is het mechanisme achter dit interhomologe vooroordeel slecht begrepen vanwege het gebrek aan geschikte onderzoeksmethoden. We weten ten minste dat de eiwitten RAD51 en zijn meiose-specifieke paraloog DMC1 (ook wel recombinasen genoemd) een belangrijke rol spelen bij de uitwisseling van DNA tijdens de meiotische profase. Om de DNA reparatie te vergemakkelijken, moeten de homologe chromosomen ook uitlijnen met hun partner (synapsis), waarvan de details ook onduidelijk zijn. Om de rol van de recombinasen in relatie tot synapsis te begrijpen, heeft deze scriptie een gedetailleerde microscopische benadering gebruikt om de lokalisatie van eiwitten RAD51 en DMC1 te onderzoeken, evenals de rol van BRCA2 bij het laden van beide recombinasen tijdens meiotische profase I bij muizen.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 10.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen