Promotie L. (Liza) Rijvers

Promotor

Prof.dr. P. Katsikis

Promotor

Prof.dr. P.A.E. Sillevis Smitt

Co-promotor

Dr. M.M. van Luijn

Datum
dinsdag 15 jun 2021, 10:30 - 12:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag 15 juni 2021 verdedigt L. Rijvers haar proefschrift, getiteld: ‘Antibody-Independent Functions of B cells in Multiple Sclerosis’.

Multipele sclerose (MS) is een chronische immuun-gemedieerde ziekte van het centraal zenuwstelsel (CZS). Verschillende pro-inflammatoire immuun cellen mediëren lokale pathologie. CD20 depletie therapieën en genoom-brede associatiestudies (GWAS) hebben aangetoond dat de bijdrage van B cellen aan de pathogenese van MS onbetwistbaar zijn. De sterke en snelle effecten van anti-CD20 behandeling in MS patiënten heeft laten zien dat B cellen fungeren als antigeen-presenterende in plaats van antilichaam-producerende cellen in de periferie. Hoewel de pro-inflammatoire TH-cel reacties significant verminderd zijn in deze patiënten, zijn de exacte onderliggende antilichaam-onafhankelijke functies van B cellen in MS niet goed begrepen. B cellen kunnen TH cellen activeren door middel van antigeen presentatie, expressie van co-stimulerende moleculen en uitscheiding van cytokines. Onze doelstelling van dit proefschrift was om genen en signaalroutes die functioneel veranderd zijn in humane B cellen en die mogelijk bijdrage aan MS te ontdekken. Om dit te onderzoeken hebben de expressie van genen uitgeschakeld en andere functionele proeven gerelateerd aan de functie van B- en TH cel interacties uitgevoerd. Hierbij hebben we gebruik gemaakt van recente GWAS data, verschillende MS cohorten, de effecten van immunosuppressieve condities en behandelingen van ziekteactiviteit.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.