Promotie L. (Loes) de Veld

Only Just Eighteen? Adolescent alcohol intoxication: the Dutch approach to management
Promotor
Prof. dr. C.G.J.M. Hilders
Promotor
Prof. dr. N. van der Lely
Co-promotor
Dr. J.J. van Hoof
Datum
vrijdag 16 dec 2022, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda
Logo eshpm

L. de Veld verdedigt haar proefschrift op vrijdag 16 December 2022, getiteld: ’Only Just Eighteen? Adolescent alcohol intoxication: the Dutch approach to management‘.

Samenvatting:

De zorg voor jongeren met een acute alcoholintoxicatie is een belangrijk onderdeel in de zorg voor adolescenten en draagt bij aan het opgroeien tot een gezonde volwassene. In dit proefschrift worden verschillende aspecten van de zorg voor jongeren met een alcoholintoxicatie onderzocht: preventie, acute diagnostiek en poliklinische follow-up.

Deel 1 bestaat uit 4 hoofdstukken en gaat over de preventie van alcohol intoxicaties bij jongeren. In deze vier hoofdstukken worden verschillende risicofactoren en determinanten onderzocht: de leeftijd van eerste alcoholgebruik, de positie van het kind in het gezin, het tijdstip op de dag en alcohol-specifieke regels door ouders. 

Deel 2 bestaat uit twee hoofdstukken en focust zich op de resultaten die betrekking hebben op diagnostisch onderzoek verricht bij jongeren met een alcohol intoxicatie: urine toxicologie screening en het hartfilmpje (ECG). Het onderzoek naar de resultaten van de urine toxicologie screening toont aan dat 11.8% van de jongeren met een alcohol intoxicatie ook drugs heeft gebruikt. Het onderzoek naar de hartfilmpjes toont aan dat circa 10% vqn de jongeren met een alcohol intoxicatie verlenging heeft van een specifiek stukje van het hartfilmpje: het QTc-interval. Hoewel verlenging van het QTc-interval kan leiden tot ritmestoornissen, werd dit niet gezien in onze studiepopulatie. 

Het 3e deel bestaan uit 2 hoofdstukken en gaat over de follow-up van jongeren met een alcoholvergiftiging. De opkomt bij de polikliniek voor Jeugd & Alcohol is 91%, wat het een geschikt moment maakt om te screenen voor factoren en psychologische aandoeningen die het risico op herhaling of alcoholgebruik later in het leven verkleinen.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 13.00 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen eventueel op het scherm buiten meekijken. Er is geen mogelijkheid tot toelating tijdens het eerste gedeelte van de ceremonie. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen