Promotie L. (Lotte) Vestjens

Promotor

Prof. dr. A.P. Nieboer

Co-promotor

Dr. J.M. Cramm

Datum
woensdag 16 dec 2020, 09:30 - 11:00
Type
Promotie
Gesproken taal
Dutch
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op woensdag 16 december 2020 verdedigt L. Vestjens haar proefschrift, getiteld: ‘Integrated Primary Care for Community-Dwelling Frail Older Persons’.

Integrale zorg beoogt de kwaliteit van de zorg en de uitkomsten van thuiswonende kwetsbare ouderen te verbeteren. In het proefschrift wordt een theorie gestuurde evaluatie van een proactieve, integrale zorgbenadering voor thuiswonende kwetsbare ouderen in de eerste lijn in Nederland gepresenteerd; het zorgprogramma Vroegsignalering Kwetsbare Ouderen en Opvolging (VKO). Uit dit proefschrift blijkt dat integrale eerstelijnszorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen – zoals in het VKO-programma – veelbelovend is voor de verbetering van de kwaliteit van de zorg; een belangrijk doel van integrale zorg. Deze aanpak leverde echter (nog) niet de verwachte impact op het welzijn over een periode van een jaar. De toegevoegde waarde van de VKO-werkwijze voor het welzijn van kwetsbare ouderen is niet aangetoond. Deze bevindingen staven het uiteenlopende niet doorslaggevende bewijs voor de (kosten)effectiviteit van dergelijke programma’s in de eerste lijn. Een theoretisch kader om (de complexiteit van) integrale eerstelijnszorg te begrijpen en te evalueren is belangrijk; dit maakt het mogelijk om een steeds beter inzicht te krijgen in de onderliggende mechanismen, hetgeen uitstijgt boven de specifieke elementen van het programma. De cognitieve en gedragsmatige componenten van zorgprofessionals en kwetsbare ouderen worden beschouwd als kernmechanismen die (het gebrek aan) effecten van integrale zorg beïnvloeden. Vanwege de vergrijzing van de bevolking en beleidshervormingen waarbij ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, is een diepgaander begrip nodig van de mechanismen die ten grondslag liggen aan integrale eerstelijnszorg. Dit faciliteert een gedegen evaluatie van deze complexe zorgprogramma’s in de praktijk.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen