Promotie L.A. (Laurens) van Kleef

Fatty Liver Disease in the General Population
Promotor

Prof.dr. R.A. de Man

Co-promotor

Dr. R.J. de Knegt

Datum
woensdag 25 jan 2023, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

L.A. van Kleef verdedigt zijn proefschrift op woensdag 25 januari 2023, getiteld: ’Fatty Liver Disease in the General Population‘.

Samenvatting:

Leververvetting treft momenteel wereldwijd één op de drie mensen en is daarmee de meest voorkomende chronische leverziekte geworden. Gelukkig ondervinden de meeste mensen geen symptomen. Tot 20% kan echter aanzienlijke leverschade ontwikkelen, die bekend staat als leverfibrose. Het is moeilijk die patiënten te identificeren die het risico lopen op een gevorderde leverziekte. Wij hebben aangetoond dat de nieuw voorgestelde naam en licht gewijzigde definitie van "metabole dsyfunctie geassocieerde leververvetting" in plaats van "niet-alcoholische leververvetting" de mensen met het hoogste risico op leverfibrose beter weergeeft. Daarnaast richtten wij ons op overwegingen bij de vroege opsporing van leververvetting. Wij toonden aan dat de momenteel algemeen beschikbare niet-invasieve tests slecht presteren en zeker niet moeten worden gebruikt bij ouderen. Bovendien toonden wij aan dat oudere patiënten met leververvetting een vergelijkbare overleving hadden als patiënten zonder leververvetting. Dit wijst er sterk op dat vroegtijdige opsporing en behandeling van leververvetting eerder gericht moet zijn op jongere populaties dan op ouderen. In een ander onderzoek gingen wij na hoe het ziektebeheer van leververvetting kan worden verbeterd. Wij vonden dat het risico van leververvetting lager was bij degenen die meer lichaamsbeweging hadden, wat werd gemeten met activity trackers. Een belangrijke bevinding was dat niet alleen krachtige activiteit, maar ook matige en lichte fysieke activiteit het risico op leververvetting konden verminderen. 
Er zijn nog geen geneesmiddelen beschikbaar voor de behandeling van leververvetting. Wij hebben echter aangetoond dat statines, bloedlipidenverlagende geneesmiddelen, mogelijk leververvetting en leverfibrose kunnen voorkomen bij patiënten met dyslipidemie.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 13.00 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen