Promotie L.N. (Lara) Hoeben Mannaert

Promotor

Prof.dr. R.A. Zwaan

Co-promotor

Dr. K. Dijkstra

Datum
vrijdag 13 mrt 2020, 11:30 - 13:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op vrijdag 13 maart 2020 verdedigt L.N. Hoeben Mannaert haar proefschrift, getiteld: ‘Language Comprehension: Examining the Dynamic Changes in Activation of Mental Simulations’.

Heb je tijdens het lezen van een boek ooit de ervaring gehad dat er een film in je hoofd afspeelde? In het verleden dachten veel onderzoekers dat taal in de hersenen werd verwerkt net zoals de manier waarop een computer code leest. Volgens hen werden woorden in de hersenen vertaald naar een soort code of symbolen die vervolgens gebruikt werden om betekenis te creëren. Recentelijk is er echter veel onderzoek gepubliceerd dat beweert dat taalbegrip gebruik maakt van dezelfde delen van de hersenen die worden gebruikt voor het ervaren van de echte wereld. De zintuiglijke ervaringen die je hebt bij het aanraken, zien, ruiken of horen van bijvoorbeeld een hond worden ook (gedeeltelijk) geactiveerd wanneer je het woord 'hond' leest of hoort. Dit proefschrift gaat dieper in op het onderliggende mechanisme van deze mentale simulaties en biedt antwoorden op verschillende onderzoeksvragen die nog niet zijn beantwoord. Bijvoorbeeld: wordt kleur ook geactiveerd als een bepaalde kleur wordt geïmpliceerd? Hoe zit het met de voortdurende activering van zulke mentale simulaties? Als je leest over een man met een puntige hoed, bevatten die simulaties dan telkens een “afbeelding” van diezelfde man? En als de hoed wordt weggegooid, verandert de weergave van deze man in die simulaties? Maken deze mentale simulaties een gecombineerd "beeld" van een man met een hoed, of wordt elk object waar in de tekst naar wordt verwezen afzonderlijk gesimuleerd? En ten slotte, hebben jongere en oudere volwassenen een vergelijkbare bekwaamheid om deze mentale modellen bij te werken?

De openbare verdediging zal plaatsvinden in de Senaatszaal, 1e verdieping Erasmus Building, Campus Woudestein. De ceremonie zal exact om 11.30 uur beginnen. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen