Promotie L.W.P. (Renske) van der Cruijsen

Exploring Me in a World of We; A multidimensional perspective on self-concept development in adolescence
Promotor
Prof.dr. E.A.M. Crone
Co-promotor
Dr. S. Peters
Datum
vrijdag 25 feb 2022, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op 25 februari 2022 verdedigt L.W.P. van der Cruijsen haar proefschrift, getiteld: ‘Exploring Me in a World of We; A multidimensional perspective on self-concept development in adolescence’.

Jongeren worden soms beschreven als egocentrisch of (te) veel op zichzelf gericht, maar dat is niet zo vreemd als je je bedenkt dat het een belangrijke tijd is waarin jongeren zichzelf leren kennen. In mijn proefschrift onderzocht ik hoe jongeren over zichzelf denken: hun zelfbeeld. Dit deed ik door jongeren te vragen in hoeverre bepaalde eigenschappen in verschillende domeinen (academisch, “Ik ben slim”; Uiterlijk, “Ik ben aantrekkelijk”; prosociaal, “Ik help anderen”) bij hen passen, terwijl ze in een MRI scanner lagen. Op deze manier kon ik niet alleen meten hoe positief jongeren over zichzelf zijn, maar kon ik ook zien welke hersengebieden er betrokken zijn bij het nadenken over jezelf.

In mijn onderzoek volgde ik 160 jongeren tussen de 10 en 24 jaar voor drie jaar om te zien hoe hun zelfbeeld verandert met leeftijd. Daarnaast onderzocht ik zelfbeeld in een groep van 40 jongens tussen de 12 en 16 jaar met autisme.

De onderzoeken in mijn proefschrift lieten zien dat ‘zelf’ en ‘ander’ sterk met elkaar verweven zijn. Hoe we denken over onszelf komt erg overeen met hoe we denken dat anderen ons beoordelen, en hersenactivatie onderliggend aan beide processen overlapt grotendeels. Daarnaast laat dit proefschrift zien dat zelfbeeld tijdelijk wat minder positief is in het midden van de adolescentie (rond 15-17 jaar). Dit is vooral het geval voor academisch zelfbeeld. Tot slot zijn jongeren met autisme of met meer autisme-kenmerken relatief kwetsbaarder voor het ontwikkelen van een laag zelfvertrouwen (algehele waardering van jezelf als waardevol persoon), en een negatiever zelfbeeld in het uiterlijk en prosociaal domein.

De promoties vinden niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats. Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt. De ceremonie zal exact om 13.00 uur beginnen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen