Promotie M. (Marjolijn) Leeman

Promotor

Prof. dr. C. Verhoef

Co-promotor

Dr. M. Dunkelgrun

Datum
maandag 23 nov 2020, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Gesproken taal
Dutch
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op maandag 23 november 2020 verdedigt M. (Marjolijn) Leeman haar proefschrift, getiteld: ‘Enhanced Recovery after Bariatric Surgery'.

Fast-track protocollen zijn ontworpen om te ondersteunen in de optimalisatie van chirurgische pathways, zich concentrerend op drie key points: veiligheid, patiëntvriendelijkheid en efficiëntie. Vele studiegroepen hebben al de positieve resultaten beschreven van de implementatie van Enhanced Recovery After Bariatric Surgery (ERABS) programma's in hun ziekenhuizen. De gemeenschappelijke conclusie was dat de implementatie van ERABS protocollen een positief effect had op patiëntgerelateerde uitkomsten.

Door de hoge aantallen wetenschappelijke artikelen op het gebied van metabole chirurgie zijn er al vele suggesties gedaan om het ERABS protocol te veranderen en verbeteren. Ook in het Franciscus Gasthuis en Vlietland, wat een groot centrum is voor metabole chirurgie, heeft onze ervaring ons geleid tot nieuwe onderzoeksvragen. De antwoorden op deze vragen kunnen leiden tot veranderingen in het ERABS protocol, welke zouden kunnen resulteren in verdere optimalisatie van patiëntgerelateerde uitkomsten.

Dit proefschrift richt zich op metabole chirurgie in een fast-track setting. Het eerste doel was om de protocollen die gebruikt worden in de metabole chirurgie te evalueren en veranderen, om hiermee de chirurgische behandeling van morbide obesitas te verbeteren. Dit is omschreven in Deel I. Het tweede doel van dit proefschrift was om de uitkomsten van metabole chirurgie in een fast-track setting te evalueren, zoals beschreven in Deel II.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen