Promotie M. (Martin) Linster

Promotor

Prof.dr. R.A.M. Fouchier

Co-promotor

Dr. S. Herfst

Datum
woensdag 12 feb 2020, 09:30 - 11:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op woensdag 12 februari 2020 verdedigt M. Linster zijn proefschrift, getiteld: ‘Zoonotic and Pandemic Influenza A Viruses: Lessons from H5N1 and H2N2’.

Influenza A (griep) virussen kunnen rechtstreeks overgedragen worden van dieren naar mensen (zoönotische virussen), wereldwijde uitbraken veroorzaken (pandemische virussen) of jaarlijks mensen infecteren (seizoensgriepvirussen). Griepvirussen die makkelijk van de ene op de andere persoon worden overgedragen, hebben gemeen dat ze via de lucht verspreid worden. We hebben zoönotische H5N1 en pandemische H2N2 virussen bestudeerd met betrekking tot hun evolutie over tijd, de mogelijkheid om via de lucht te worden overgedragen en de virus eigenschappen die daarvoor noodzakelijk zijn. Vanaf 1997 hebben H5N1 vogelgriep virussen sporadisch mensen geïnfecteerd met ernstige ziekte en sterfgevallen tot gevolg. Om te onderzoeken of dit nieuwe zoönotische virus overdraagbaar kon worden via de lucht, hebben we dit virus geadapteerd aan fretten, een diermodel dat vaak gebruikt wordt om de overdraagbaarheid van griepvirussen te bestuderen. We hebben aangetoond dat slechts vijf mutaties in het virale genetische materiaal, resulterend in drie veranderde virus eigenschappen, voldoende zijn om het virus via de lucht te laten verspreiden. Omdat griepvirussen voortdurend evolueren, kan het immuunsysteem ons niet beschermen tegen infecties met nieuwe virussen die mogelijk in de toekomst opduiken. Een H2N2 griepvirus heeft in 1957 een pandemie veroorzaakt en tot 1968 als seizoensgriepvirus mensen geinfecteerd. We hebben aangetoond dat H2N2 vogelgriep virussen geen directe dreiging vormen om een nieuwe pandemie te veroorzaken. Verder hebben we de genetische diversiteit van H2N2 virussen bestudeerd en de mutaties bepaald die de herkenning door het immuunsysteem bepalen.

De openbare verdediging zal plaatsvinden in de Prof. Andries Queridozaal, 3e verdieping Onderwijscentrum, Erasmus MC. De ceremonie zal exact om 09.30 uur beginnen. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen