Promotie M. (Meng) Li

Op woensdag 8 juli 2020 verdedigt M. Li haar proefschrift, getiteld: ‘Mitochondria, Inflammation and Stem Cells in Gastrointestinal and Hepatic Disease’.
Promotor
Prof.dr. M.P. Peppelenbosch,
Co-promotor
Dr. Q. Pan
Begindatum

woensdag 8 jul 2020, 11:30

Einddatum

woensdag 8 jul 2020, 13:00

Op woensdag 8 juli 2020 verdedigt M. Li haar proefschrift, getiteld: ‘Mitochondria, Inflammation and Stem Cells in Gastrointestinal and Hepatic Disease’.

Met een gewicht van anderhalve kilogram is de lever het zwaarste interne orgaan van het lichaam. Bij de mens en meeste andere dieren is de lever een belangrijk en veelzijdig orgaan dat een belangrijke rol speelt in het metabolisme. De lever ligt achter de onderste ribben van de borstkas, rechtsboven in de buikholte en dus goed beveiligd tegen mechanisch trauma. Helaas wordt de lever wel vaak het slachtoffer van (chronische) virale infecties (denk aan hepatitis B en C), chemische toxiciteit (denk aan bijvoorbeeld schimmeltoxines zoals die op pinda’s kunnen voorkomen) en ook door chronische ontsteking door vervetting. Uiteindelijk kan dergelijke belasting van de lever uitmonden in leverkanker, een ziekte die ongemeen dodelijk is omdat ze nauwelijks reageert op therapie anders dan chirurgie. In dit proefschrift probeer ik zowel ontsteking en haar interactie met giftige stoffen te begrijpen, de intracellulaire details van de leverkankercel op te helderen, en de rol van de verschillende cellen zoals die in leverkanker voorkomen te identificeren. Ook ga ik in op over hoe het beste met de bijwerkingen van nieuwe therapie van leverkanker om te gaan. Samen hoop ik dat deze studies een nieuw beeld geven van leverkanker en zullen bijdragen aan het ontwerpen van verbeterde behandeling.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift online verdedigen.