Promotie M. (Mesha) Saeed

Targeted Therapy of Melanoma Using Smart Drug Delivery Systems
Promotor
Prof.dr. T.L.M. ten Hagen
Promotor
Prof.dr. J.E.M.A. Debets
Datum
dinsdag 29 nov 2022, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

M. Saeed verdedigt haar proefschrift op dinsdag 29 November 2022, getiteld: ’Targeted Therapy of Melanoma Using Smart Drug Delivery Systems‘.

Samenvatting:

Kankertherapieën zijn uitgebreid bestudeerd en maatregelen om betere therapieën te ontwikkelen zijn consequent verbeterd. Onlangs heeft immunotherapie significante behandelingseffecten opgeleverd bij een reeks kankers. Interessant is dat melanoom een belangrijk doelwit is voor immunotherapie vanwege de expressie van bepaalde antigenen op het celoppervlak, de intrinsieke immunoresponsieve aard van de ziekte en gemakkelijke toegang tot de primaire tumor. In mijn proefschrift heb ik gekeken naar de selectie van melanoomantigeen-specifieke antistoffen via de Phage Display-techniek. Eerder geselecteerde antistoffen werden gebruikt als gerichte groepen om slimme nanopartikels te ontwikkelen, die immuun Smart Drug Delivery Systems (iSDDS) worden genoemd, die zich richten op melanoom (als een tumormodel) en laten zien dat door deze nanopartikels te combineren met medicijnen het mogelijk was om met succes chemotherapie toe te dienen. Onze op lipiden gebaseerde nanopartikels werden gecombineerd met antistoffen, specifiek voor melanoomantigenen die op een TCR-achtige manier werden herkend. Deze slimme nanopartikels zorgden voor een veilige en gerichte aflevering van de lading, zoals chemotherapeutische medicijnen die ingesloten waren. Door de selectie van deze nieuwe antistoffen komt
een spectrum aan melanoomantigenen ter beschikking die gebruikt kunnen worden voor gerichte behandeling met iSDDS. Dit proefschrift beschrijft de selectie van nieuwe antistoffen, de productie en karakterisering van deze antistoffen, de ontwikkeling en karakterisering van iSDDS, in vivo werkzaamheid, evaluatie en afbakening van toekomstperspectieven van deze slimme nanopartikels. Weconcluderen dat iSDDS een platform voorziet dat verder kan worden verbeterd om immunomodulerende of immuunactiverende middelen specifiek naar tumoren te transporteren en dat dit de basis kan vormen voor combinatietherapieën of vaccinatie. Aan het einde bespreken we ons onderzoek en vergelijken het met andere onderzoeken en enkele toekomstige lijnen van dit onderzoek.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 13.00 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen