Promotie M.A. (Merel) Hamer

Promotor

Prof.dr. T.E.C. Nijsten

Co-promotor

Dr. L.M. Pardo Cortes

Datum
woensdag 1 jul 2020, 11:30 - 13:00
Type
Promotie
Voeg toe aan agenda

Op woensdag 1 juli 2020 verdedigt M.A Hamer haar proefschrift, getiteld: ‘Facial Skin Aging: A multidimensional phenotype’.

Huidveroudering heeft een grote invloed op de algemene bevolking. Naast de duidelijke cosmetische relevantie, weerspiegelt het de algemene gezondheid van een persoon alsook de emotionele gesteldheid. Huidveroudering is een complex verschijnsel, dat op verschillende manieren kan worden geëvalueerd. In dit proefschrift hebben we vier huidverouderingskenmerken onderzocht: rimpels, pigmentvlekken, teleangiëctasieën en geschatte leeftijd. Daarbij hebben we voornamelijk continue digitale huidverouderingsmaten gebruikt, die we voorafgaand hebben gevalideerd. Digitale meetmethoden zorgen voor objectieve en consistente uitkomstwaarden. We onderzochten de relatie tussen de huidverouderingskenmerken en verschillende leefstijl en fysiologische determinanten en deden genetisch onderzoek. We maakten gebruik van gestandaardiseerde 3D-foto’s van het gelaat en overige data van tot 3831 deelnemers van de Rotterdam Studie, een groot prospectief bevolkingsonderzoek in de Rotterdamse wijk Ommoord, met deelnemers van veelal Noordwest-Europese afkomst van 40 jaar en ouder. We hebben ook data van andere grote studies gebruikt (uit Leiden, Duitsland en Verenigd Koninkrijk) om onze bevindingen te verifiëren. We hebben bekende determinanten voor huidveroudering bevestigd en nieuwe determinanten beschreven. De verschillende resultaten van huidskleur t.o.v. de huidverouderingskenmerken bekrachtteleigen het concept dat de verschillende huidtypes op andere manieren verouderen; mensen met een lichte huidskleur neigen naar meer atrofische kenmerken (bijv. pigmentvlekken en teleangiëctasieën), terwijl mensen met een donkerdere huidskleur juist neigen naar meer hypertrofische kenmerken (bijv. rimpels). De resultaten van de genetische analyses gaven ook verschillende uitkomsten; bekende huidskleur genen waren gerelateerd aan pigmentvlekken en geschatte leeftijd, maar niet aan rimpels. Dit benadrukt de hypothese dat de huidverouderingskenmerken een andere (genetische) achtergrond hebben.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen