Promotie M.C. (Maria) Pena Madeira Gouveia de Campos

Promotor

Prof.dr. K. Heine

Promotor

Dr. F. Weber, LL.M

Datum
vrijdag 26 feb 2021, 10:30 - 12:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op vrijdag 26 februari 2021 verdedigt M.C. Pena Madeira Gouveia de Campos haar proefschrift, getiteld: ‘At the Intersection of Behavioural Economics, Nudging and Regulation: Rethinking the process of nudge design for regulation’.

Parallel aan de ontwikkelingen in gedragseconomie, verscheen het concept van de nudge. Geïntroduceerd als een interventie waarmee individueel gedrag kan worden gestuurd naar betere keuzes, zonder gebruik te maken van dwang of prikkels, werd nudging al snel opgenomen in de beleidssfeer via een proces van “policy translation” (Jones, Pykett, & Whitehead, 2014). Terwijl binnen overheidseenheden en regelgevingsinstanties ’behavioural teams’ werden ingesteld, deed nudging zijn intrede in de regelgevingsdiscussie en werd steeds meer gezien als een nieuw regelgevingsinstrument, waarmee de nadelen van andere instrumenten ondervangen konden worden.

Deze thesis analyseert de uitvoerbaarheid van het inpassen van nudges in de regelgeving. Met name wordt onderzoek gedaan naar de gevolgen voor regelgevers bij het invoeren van zogenaamde ‘iterative experimental testing’ – een wijdverbreide nudge-ontwerpmethodologie buiten regelgeving – in hun eigen ontwerppraktijken. Nudges buiten regelgeving worden doorgaans ontworpen met behulp van uiteenlopende experimenten. Deze thesis wil een antwoord geven op de vraag of ontwerpvooronderstellingen die hun oorsprong hebben in ‘iterative experimental testing’ ook geldig zijn op regelgevingsgebied, een gebied waar nudging een rol is gaan spelen en dat verschilt van het gebied waar het oorspronkelijk is ontstaan. Het ontwerpen en bepalen van nudges met behulp van de vooronderstellingen van ‘iterative experimental testing’ is mogelijk, maar met kosten en lasten voor nudge-regelgevingsontwerpers. Daarom evalueert de thesis hoe deze lasten verminderd kunnen worden, in het bijzonder hoe nudges via regelgeving haalbaar  kunnen worden ontworpen en bepaald of, anders gezegd, hoe nudging efficiënter kan worden ontworpen en bepaald als regelgevingsinstrument.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen