Promotie M.E.L. (Marijntje) Zeijen

Daily Dyadic Dynamics of Social Support at Work
Promotor
Prof.dr. A.B. Bakker
Co-promotor
Dr. P. Petrou
Datum
donderdag 1 jun 2023, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda
ESSB logo

M.E.L. Zeijen verdedigt haar proefschrift op donderdag 1 juni 2023, getiteld: ’Daily Dyadic Dynamics of Social Support at Work‘.

Samenvatting:

Met dit proefschrift hebben we inzicht verschaft in de dagelijkse dyadische dynamiek van sociale steun op het werk. Sociale steun is niet alleen een essentiële hulpbron voor de ontvangers van steun, maar blijkt ook van waarde voor het welzijn van de steungever. Werknemers die meer steun geven aan hun collega’s op een dagelijkse basis bevredigen hun dagelijks psychologische behoeften meer en hebben meer het gevoel dat ze ertoe doen. Bovendien zijn werknemers die meer steun geven meer bevlogen tijdens hun werk en ervaren zij een positiever emotioneel welzijn buiten het werk. De voordelen van het geven van steun zijn met name aanwezig wanneer steungevers steun geven tijdens werkepisodes waarin ontvangers hoge emotionele taakeisen ervaren. Steungevers blijken echter minder baat te hebben bij het helpen van collega's die graag willen pronken met hun eigen capaciteiten. Verder blijkt uit ons onderzoek dat medewerkers hun eigen kansen op het ontvangen van sociale steun kunnen vergroten door eerst zelf steun te geven. De kans dat werknemers gevraagde of wederkerige steun echter daadwerkelijk ontvangen, verandert gedurende de dag en is afhankelijk van aan wie steun gevraagd wordt (bijvoorbeeld van een werkverslaafde collega of een collega die de relatie waardeert) of van wie steun ontvangen wordt. Op basis van dit proefschrift kan men stellen dat hoe meer autonoom gemotiveerde steun medewerkers geven aan collega’s, hoe beter ze zich voelen, en hoe meer steun ze zelf zullen ontvangen.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 15.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen eventueel op het scherm buiten meekijken. Er is geen mogelijkheid tot toelating tijdens het eerste gedeelte van de ceremonie. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen