Promotie M.L. (Letizia) Vainieri

Promotor

Prof. dr. G.J.V.M. van Osch

Co-promotor

Dr. S. Grad

Datum
donderdag 18 feb 2021, 10:30 - 12:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op donderdag 18 februari 2021 verdedigt M.L. Vainieri haar proefschrift, getiteld: ‘Towards Cartilage Regeneration: Biomaterial-assisted Cell-free Approach in a Physiological Joint-like Environment’.

Herstel van beschadiging van kraakbeen in een gewricht is een grote uitdaging in de orthopedie. Kraakbeenbeschadiging geneest niet spontaan en kan leiden tot artrose, een chronisch degeneratieve aandoening en een van de belangrijkste oorzaken is van invaliditeit bij de vergrijzende bevolking. Het belangrijkste doel van het onderzoek was om de kwaliteit van het herstelweefsel te verbeteren met behulp van een injecteerbare hydrogel. Om betere herstelbehandelingen te vinden is aandacht nodig voor de ontwikkeling van laboratorium modellen om een beter inzicht te krijgen in de verschillende signalen die de besluitvorm van de cellen beïnvloeden en kraakbeenherstel bevorderen.

Eerst werd een ideale hydrogel geselecteerd die de ingroei van cellen en de vorming van kraakbeenweefsel ondersteunde. Vervolgens werd een laboratorium model opgezet waarbij we de injecteerbare hydrogel dynamische belasten, zoals dat zou gebeuren in een gewricht tijdens het lopen. Om de omgeving van het gewricht verder na te bootsen werd de gel aangebracht in een beschadiging die we maakten in het kraakbeen van een rundergewricht verkregen van het slachthuis. Met dit laboratorium model hebben we hydrogelen en biomoleculen getest op hun vermogen om de intrinsieke herstelcapaciteit van de weefsels in het lichaam te bevorderen, onder omstandigheden die lijken op een gewricht zonder daarbij proefdieren te gebruiken.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen