Promotie N.A. (Nick) van Huizen

Promotor

Prof.dr. J.N.M. IJzermans

Promotor

Prof.dr. P.A.E. Sillevis Smitt

Co-promotor

Dr. T.M. Luider

Datum
dinsdag 14 jan 2020, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag 14 januari 2020 verdedigt N.A. van Huizen zijn proefschrift, getiteld: ‘Collagen in Colorectal Cancer: A mass spectrometry analysis’.

In Nederland is darmkanker het 3de meest voorkomende type kanker, met elkaar jaar ongeveer 14.000 nieuwe patiënten, en 5000 patiënten die overlijden aan de gevolgen van deze ziekte. Na verwijdering van de primaire darmtumor is er 30-40% kans op het ontwikkelen van uitzaaiingen naar de lever. Voor het vroegtijdig vaststellen van een mogelijke uitzaaiing moet een patiënt regelmatig naar het ziekenhuis voor CT-scans of echografisch onderzoek en bloedonderzoek. Dit proefschrift heeft als doel te onderzoeken of er eiwitfragmenten (peptiden) zijn die bij het proces van uitzaaiingen in de lever gevonden kunnen worden in urine. Als dit mogelijk zou zijn, hoeft de patiënt minder vaak naar het ziekenhuis en kan hij bij de huisarts urine en eventueel bloed afgeven worden. We zijn erin geslaagd peptiden te vinden die aangeven of een patiënt een lever metastase heeft en dat de bepaling van deze peptiden een belangrijke aanvulling zijn op de huidige technieken die gebruikt worden voor de detectie van metastasen in de lever als gevolg van primaire darm kanker. De peptiden die gevonden zijn in urine, hebben we indirect aan het weefsel van de uitzaaiing in de lever kunnen koppelen. Daarnaast hebben we in het tumorweefsel ontdekt dat het eiwit collageen anders is in tumor dan in gezond weefsel. Dit zou een rol kunnen spelen bij de groei van een tumor.

De openbare verdediging zal plaatsvinden in de Prof. Andries Queridozaal, 3e verdieping Onderwijscentrum, Erasmus MC. De ceremonie zal exact om 15.30 uur beginnen. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen