Promotie N.R. (Nishad) Matawlie

Promotor

Prof.dr. J.T.J. Smit

Promotor

Prof.dr. P. Verwijmeren

Datum
donderdag 10 dec 2020, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Gesproken taal
English
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op donderdag 10 december 2020 verdedigt N.R. (Nishad) Matawlie zijn proefschrift, getiteld: ‘Through Mind and Behaviour to Financial Decisions’.

Dit proefschrift bevat drie (voornamelijk) theoretische essays over de impact van gedragskenmerken op (bedrijfs-)financiële beslissingen. Elk essay presenteert een theorie gebaseerd op wiskundige en financiële grondslagen die rationele theorie combineert met gedragselementen. In de eerste studie wordt onderzocht of overmoedigheid van CEO's invloed heeft op de keuze van een overnamestrategie. Ik ontwikkel een reële optiesmodel in continue tijd en laat daarmee zien dat een overmoedige CEO eerder de voorkeur geeft aan een directe zeggenschapsverwerving boven een toehold strategie; bovendien vind ik empirische ondersteuning voor deze theoretische claims. De tweede studie onderzoekt hoe gedragstheorie kan verklaren waarom verkopers voor een bepaald verkoopmechanisme kiezen. Ik modelleer de keuze tussen een directe veiling en een sequentieel verkoopmechanisme vanuit zowel rationeel perspectief als gedragsperspectief met behulp van veilingtheorie geïntegreerd met prospect theorie. Ik vind dat, waar rationele theorie de keuze voor een sequentieel mechanisme en het effect van veilingkosten niet kan verklaren, prospect theorie dat wel kan. Verder laat ik theoretisch zien, en bevestig ik empirisch, dat de verwachte opbrengsten van een directe veiling hoger zijn dan van een veiling na een mislukte onderhandeling. Het laatste essay integreert reële optietheorie met prospect theorie voor discrete investeringscontexten, waar de investeringsopbrengsten niet repliceerbaar zijn door verhandelde activa. Ik vind dat gedragskenmerken als optimisme of hoge referentiepunten duidelijk van invloed zijn op de waarde van investeringen en investeringsbeslissingen, zoals de timing van exit, binnen de context van (samengestelde) reële opties. Al deze bevindingen dragen bij aan ons begrip van besluitvormingsprocessen en hebben relevante implicaties voor alle financiële besluitvormers van bedrijven.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen