Promotie N.Z. (Nienke) Borren

Promotor

Prof. dr. C.J. van der Woude

Co-promotor

Dr. A. Ananthakrishnan

Datum
woensdag 16 sep 2020, 11:30 - 13:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Voeg toe aan agenda

Op woensdag 16 september 2020 verdedigt N.Z. (Nienke) Borren haar proefschrift, getiteld: 'Quality of life in Inflammatory Bowel Disease: when IBD goes beyond the gut'. 

Het doel van dit proefschrift is om meer inzicht te geven in klinische en biologische factoren die de kwaliteit van leven van patiënten met een inflammatoire darmziekte (IBD) beïnvloeden. Als artsen en onderzoekers zijn we meestal meer gefocust op objectieve ziekte parameters terwijl de patiënt de kwaliteit van leven juist belangrijk vindt. Hierdoor schiet de huidige kennis ten aanzien van (behandelbare) factoren die de kwaliteit van leven beïnvloeden tekort.  Dit proefschrift begint daarom met een uitgebreid overzicht van de huidige literatuur over één van de door IBD patiënten meest gerapporteerde symptomen: vermoeidheid. Vervolgens wordt  onderzocht wat het effect is van de relatief nieuwe immunotherapieën op symptomen die de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden, zoals vermoeidheid, slaap, depressie en angst maar ook wat de invloed is van de reisafstand naar het ziekenhuis voor patiënten hierop. In het laatste gedeelte van dit proefschrift wordt gebruik gemaakt van nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap: de ‘omics’ technologieën. Met deze nieuwe technieken onderzochten we de onderliggende pathofysiologie van vermoeidheid in IBD en voorts welke impact een bekende IBD familiegeschiedenis heeft op het ziektebeloop.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift ofwel in klein gezelschap ofwel online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen