Promotie P. (Pim) van Klij

Promotor

Prof.dr. J.A.N. Verhaar

Co-promotor

Dr. R. Agricola

Datum
woensdag 10 mrt 2021, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

 Op woensdag 10 maart 2021 verdedigt P. van Klij zijn proefschrift, getiteld: ‘The Development of the Non-Perfect Hip in Young Athletes’.

Dit proefschrift bevat meerdere onderzoeken, waarbij normaal waarden voor heup spierkracht, beweeglijkheid van het heup gewricht en heup- en lies symptomen werden onderzocht bij professionele atleten, namelijk voetballers (gedurende een heel seizoen) en hockeyers. Heup spierkracht bleef gelijk tijdens het seizoen, terwijl eerdere blessures resulteerden in meer heup- en lies symptomen in het huidige seizoen. Bij een systematische zoekopdracht werd gevonden dat een afwijkende heupvorm (cam morfologie) het best geclassificeerd kan worden met een bepaalde meetmaat, genaamd de alfa hoek, met een afkwapwaarde van 60 graden. Daarnaast werd de ontwikkeling van het heupgewricht onderzocht bij professionele jeugdvoetballers van de Feyenoord Academy. In een van de hoofdstukken komt naar voren dat cam morfologie alleen tijdens de groei van de voetballers ontstaat. Daarnaast is de oriëntatie van de heup en groeischrijf van belang, geeft het een beperking van de beweeglijkheid van de heup en is de associatie met pijnklachten nog niet geheel duidelijk. Gebaseerd op literatuur onderzoek geeft cam morfologie wel een verhoogd risico op heupartrose later in het leven.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen