Promotie P.A. (Pauline) de Goeje

Promotor

Prof.dr. J.G.J.V. Aerts

Promotor

Prof.dr. R.W. Hendriks

Datum
dinsdag 4 feb 2020, 13:30 - 15:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag 4 februari 2020 verdedigt P.A. de Goeje haar proefschrift, getiteld: ‘Immune Monitoring in Thoracic Malignancies’.

Gedurende de laatste decennia is de rol van het immune systeem in kanker steeds meer erkend en begrepen, wat geleid heeft tot de ontwikkeling van immunotherapieën tegen kanker die een revolutie veroorzaakten in de behandeling van kanker. Helaas werken kankertherapieën echter niet even goed bij elke patiënt, en zijn er ook veel patiënten die niet reageren op therapie. In dit proefschrift is onderzocht wat het effect van verschillende therapieën op het immuunsysteem is bij patiënten met longkanker en mesothelioom. Ook is de relatie tussen het immuunprofiel van de patiënt en de klinische uitkomst onderzocht. Als laatste is de veiligheid en haalbaarheid van een nieuwe immunotherapie onderzocht in patiënten met mesothelioom. Het immuunprofiel van patiënten is bestudeerd door middel van de techniek flow cytometrie. Hiermee is gevonden dat in longkankerpatiënten die behandeld worden met radiotherapie of chemotherapie, maar niet bij behandeling door een operatie, een activatie van het immuunsysteem en meer specifiek T cellen te zien is in het bloed. Om data-analyse van het immuunmonitoren te verbeteren, is ook een semi-geautomatiseerde analysepipeline geevalueerd, waarmee de overleving van patiënten door middel van machine learning zou kunnen worden voorspeld. Als laatste is in dit proefschrift aangetoond dat een kankervaccin gebaseerd op dendritische cellen (een specifiek soort immuuncellen), het immuunsysteem kan activeren om zich tegen de tumor te richten, en dat dit een veilige en haalbare nieuwe therapie zou kunnen zijn voor patiënten met mesothelioom, wat momenteel een niet te genezen vorm van kanker is.

De openbare verdediging zal plaatsvinden in de Prof. Andries Queridozaal, 3e verdieping Onderwijscentrum, Erasmus MC. De ceremonie zal exact om 13.30 uur beginnen. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen