Promotie R. (Rachid) Bouzid

Discovering Drugable Immune Targets in Gastrointestinal & Hepatic Disease
Promotor

Prof.dr. M.J. Bruno

Promotor

Prof.dr. M.P. Peppelenbosch

Co-promotor

Dr. S.I. Buschow

Datum
dinsdag 27 sep 2022, 10:30 - 12:00
Type
Promotie
Spatie
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag 27 September 2022 verdedigt R. Bouzid zijn proefschrift, getiteld: ‘Discovering Drugable Immune Targets in Gastrointestinal & Hepatic Disease'.

Proefschrift in het kort:

Mijn onderzoek heeft zich gericht op verschillende aspecten, namelijk de identificatie van immuun-doelen door het verder ontwikkelen van een nieuwe methodologie (HLA-immunopeptidomics) die kan worden toegepast voor ontdekking in, maar niet beperkt tot, kankervaccins. Ik ontdekte dat door het wijzigen van statistische parameters en het implementeren van een immunologisch perspectief in klassieke massaspectrometrie, het aantal potentiële doelen dat kan worden geregistreerd en gebruikt in vaccinstrategieën kan worden vergroot. Vervolgens kunnen de antigeen-presenterende cellen (namelijk dendritische cellen) worden gekweekt en gevoed met synthetische stukjes op basis van eiwitten van belang om antigeenpresentatie te induceren. De peptiden die uiteindelijk worden gepresenteerd, kunnen worden geïsoleerd en gekarakteriseerd met behulp van onze nieuwe HLA-immunopeptidomics-pijplijn. Verder heb ik onderzoek gedaan naar de immuun-omgeving van patiënten met alvleesklierkanker. In tegenstelling tot wat eerder werd aangenomen vanwege het niet reageren op immunotherapie (PD-1 checkpoint therapie) bij alvleesklierkanker, is het immuunsysteem sterk betrokken en aangetrokken tot de tumor van deze patiënten. Ik ontdekte en bevestigde echter dat de effectorcellen van het immuunsysteem (de killer-T-cellen) grotendeels buitengesloten zijn van de tumoren van patiënten (wat gedeeltelijk de ongevoeligheid tegen immunotherapie verklaart) en kon de exacte reden voor dit fenomeen niet vinden. Men rapporteerde dat fibroblasten een grote rol spelen bij deze uitsluiting, maar dit konden we helaas niet bevestigen. Door echter de algemeen uitgesloten immuun-status bij deze patiënten te bevestigen, kunnen we alternatieve therapieën onderzoeken die zich richten op de micro-omgeving van de tumor en hun potentieel onderzoeken om de tumor te "openen" en infiltratie mogelijk te maken.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 10.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen