Promotie R. (Ronald) Booij

Promotor

Prof.dr. G.P. Krestin

Co-promotor

Dr. R.P.J. Budde

Co-promotor

Dr.ir. M. van Straten

Datum
dinsdag 23 feb 2021, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag 23 februari 2021 verdedigt R. Booij zijn proefschrift, getiteld: ‘The "Knowledgeable" CT Scanner - Optimization by technological advancements’.

Computertomografie (CT) scans worden ingezet om meer inzicht te verkrijgen in ziektebeelden. Sinds de introductie van de techniek begin jaren 1970, zijn er vele technologische ontwikkelingen geweest binnen de CT, met name op het vlak van scansnelheid, resolutie en stralingsdosis reductie. Hierdoor zijn het aantal (vaak aan elkaar gerelateerde) parameters en diverse keuzemogelijkheden bij het in stellen, vervaardigen en uitrekenen van de CT-beelden sterk toegenomen. Hierdoor is optimalisatie van CT-scans voor de individuele patiënt vaak een uitdaging. Kunstmatige intelligentie (in het Engels: artificial intelligence (AI) genoemd) en geavanceerde software zouden kunnen bijdragen aan het “slimmer” maken van CT-scanners. Dit maakt het mogelijk om het scan en reconstructie proces meer te automatiseren, standaardiseren en reproduceerbaar te maken. Slimme oplossingen zoals AI moeten worden omarmd, omdat ze een belangrijke factor kunnen zijn bij het helpen van medische zorgverleners. Daarnaast is een hoge kennisbasis onder de gebruikers van intelligente machines essentieel voor de (toekomstige) ontwikkeling en correcte toepassing van AI. Wij concluderen dat over het algemeen de ontwikkelingen nauwkeurigheid, efficiëntie en de mogelijkheid om de blootstelling aan straling te verminderen faciliteren. De menselijke kant blijft echter noodzakelijk voor het verder optimaliseren van processen in de klinische praktijk en bij toekomstige ontwikkelingen. De ontwikkelingen gepresenteerd in dit proefschrift tonen aan dat de eerste stappen in het proces tot een “perfecte symbiose tussen mens en machine” zijn gezet, maar dat wellicht nog vele stappen zullen (moeten) volgen.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen