Promotie R.M. (Robbert) Wouters

Promotor

Prof.dr. H.J. Stam

Co-promotor

Dr. R.W. Selles

Co-promotor

Dr. H.P. Slijper

Datum
woensdag 5 feb 2020, 13:30 - 15:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op woensdag 5 februari 2020 verdedigt R.M. Wouters zijn proefschrift, getiteld: ‘No Rules of Thumb: Outcome Measurement and Treatment for Thumb Base Osteoarthritis’.

In dit proefschrift, bestaande uit 3 delen, worden de behandeling en uitkomstmetingen voor duimbasis (CMC-1) artrose beschreven. Tot voorkort was de bewijskracht voor niet-operatieve behandeling van CMC-1 artrose en instabiliteit beperkt, maar in deel 1 van dit proefschrift vonden we dat niet-operatieve behandeling van CMC-1 artrose en instabiliteit erg succesvol is, dat slechts 14-15% van deze patiënten alsnog wordt geopereerd en dat oefentherapie van grote meerwaarde is en onderdeel zou moeten zijn van deze behandeling. Verder vonden we in dat patiënten die gepland waren voor een operatie meer symptomen, een slechter psychologisch profiel en hogere verwachtingen van de behandeling hadden dan patiënten gepland voor niet-operatieve behandeling. In deel 2 van dit proefschrift vonden we dat vroeg actieve revalidatie (bestaande uit korte immobilisatie en vroege start van oefeningen) niet leidt tot slechtere uitkomsten of meer complicaties. Dit geeft aan dat kortere immobilisatie veilig is en kan worden aanbevolen, omdat dit vele voordelen kan hebben voor de patiënt. Daarnaast vonden we in dat psychologische factoren, vrouwelijk geslacht en opioïdengebruik de voorspelling van acute postoperatieve pijn verbetert, boven type chirurgie, sociodemografische of klinische kenmerken. In deel 3 beschrijven we de ontwikkeling, het design en de implementatie van het “Hand and Wrist Study Cohort” in onze behandelcentra voor hand- en polszorg, waarmee inmiddels meer dan 85.000 meettrajecten zijn toegewezen aan 52.000 patiënten. Daarnaast beschrijven we de principes voor het ontwikkelen van een standaard set voor het meten van uitkomsten bij hand- en polsaandoeningen, ontwikkeld door het International Consortium for Health Outcome Measurement (ICHOM).

De openbare verdediging zal plaatsvinden in de Prof. Andries Queridozaal, 3e verdieping Onderwijscentrum, Erasmus MC. De ceremonie zal exact om 13.30 uur beginnen. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen