Promotie R.S. (Reina) Sikkema

Preparing for Emerging Zoonotic Viruses: Assessing public health risks of emerging viruses at the human-animal interface
Promotor
Prof.dr. M.P.G. Koopmans
Promotor
Prof.dr. ir. D.J.J. Heederik
Datum
dinsdag 24 jan 2023, 10:30 - 12:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

R.S. Sikkema verdedigt haar proefschrift op dinsdag 24 januari 2023, getiteld: ’Preparing for Emerging Zoonotic Viruses: Assessing public health risks of emerging viruses at the human-animal interface‘.

Samenvatting:

Aangezien de meeste nieuwe ziekteverwekkers afkomstig zijn van dieren, is surveillance van dierlijke gastheren vaak onontbeerlijk voor risicobeoordeling, preventie en bestrijding bij de mens. Bewaking van dieren kan dienen als vroegtijdige waarschuwing wanneer een ziekteverwekker in een nieuw gebied wordt geïntroduceerd. Aan de andere kant kunnen menselijke virussen met een groter gastheerbereik ook op dieren overslaan.
In dit proefschrift hebben we verschillende benaderingen toegepast om het ontstaan, de verspreiding en de risico’s voor de volksgezondheid van de drie geselecteerde uitbraken van virussen afkomstig uit dieren te bestuderen. We verkennen deze benaderingen in de context van verschillende stadia van opkomst: 1) viruscirculatie in het dierlijke reservoir, 2) incidentele transmissie tussen dier en mens en 3) uitbraken van nieuwe virussen in mensen. Het uiteindelijke doel was te leren van eerdere ziekte-uitbraken om nieuwe risico gebaseerde benaderingen te ontwikkelen voor het voorspellen, opsporen, bestuderen en uiteindelijk beperken van volksgezondheidsrisico’s van opkomende virussen op het grensvlak tussen mens en dier.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 10.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen