Promotie R.W.H. (Roeland) Smits

Resection Margins in Oral Cancer Surgery: Room for improvement
Promotor

Prof.dr. R.J. Baatenburg De Jong

Co-promotor

Dr. S. Koljenovic

Co-promotor

Dr.ir. G.J. Puppels

Datum
vrijdag 26 nov 2021, 10:30 - 12:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op 26 november 2021 verdedigt R.W.H. Smits zijn proefschrift, getiteld: ‘Resection Margins in Oral Cancer Surgery: Room for improvement’.

De eerste keuze van behandeling van mondholte kanker is chirurgie. Het belangrijkste doel hiervan is om de tumor met adequate resectie marges (>5 mm afstand tussen tumor en resectie oppervlak) te verwijderen, omdat de prognose van de patiënt negatief beïnvloed wordt als adequate marges niet bereikt worden. Helaas tonen we aan dat dit slechts in 15% van de gevallen gehaald werd zowel in het Erasmus MC als in Leiden UMC. Patiënten met een adequate marge hadden een significant betere overleving en significant minder recidiverende ziekte of afstand metastasering. Dit lijkt met name te worden veroorzaakt door een gebrek aan een betrouwbare methode om het resectievlak intra-operatief te kunnen beoordelen. Ook voor bot resectieranden is geen optimale methode beschikbaar om de resectievlakken te beoordelen. We vonden 21% positieve bot resectieranden in onze studie. Daarop werden verschillende mogelijke methoden van intra-operatieve beoordeling van resectievlakken vergeleken. Met op het resectie preparaat gebaseerde beoordeling werden de beste resultaten behaald: 58% adequate marges. Ook andere methoden werden onderzocht. Raman spectroscopie kan onderscheid maken tussen tumor en gezond weefsel. Uit ons onderzoek blijkt dat er een duidelijk verschil is in water concentratie tussen tumor en gezond weefsel en dat Raman spectroscopie in staat is om dit snel en betrouwbaar te meten. Vervolgens hebben we deze techniek gebruikt om ook de water concentraties in de marge rondom de tumor te bepalen om zo een adequate resectie te kunnen bewerkstelligen.

De openbare verdediging zal plaatsvinden in de Senaatszaal, 1e verdieping Erasmus Building, locatie campus Woudestein. De ceremonie zal exact om 10.30 uur beginnen. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen