Promotie S. (Sadaf) Oliai Araghi

Op woensdag 17 maart 2021 verdedigt S. Oliai Araghi haar proefschrift, getiteld: ‘Micronutrients and Health in Older Population: Friend or Foe?’.
Promotor
Prof. dr. A.G. Uitterlinden
Promotor
Prof. dr. B.H.C. Stricker
Promotor
Prof. dr. J.C Kiefte-de Jong
Promotor
Prof. dr. N. van der Velde
Begindatum

woensdag 17 mrt 2021, 10:30

Einddatum

woensdag 17 mrt 2021, 12:00

Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC

Op woensdag 17 maart 2021 verdedigt S. Oliai Araghi haar proefschrift, getiteld: ‘Micronutrients and Health in Older Population: Friend or Foe?’.

Door de grote interesse in de rol van micronutriënten in het verbeteren van de gezondheid en voorkomen van ziektes, is het gebruik van voedingssupplementen toegenomen in de laatste jaren. Veroudering is geassocieerd met hoger risico op botbreuken, hart- en vaatziekten, kanker en andere problemen bij kwetsbare ouderen. Alhoewel, uit de geringe bewijzen uit het wetenschap is het lastig om de rol van de micronutriënten in gezondheid en ziekte bij ouderen te evalueren. Het meest gebruikte micronutriënten zijn B-vitaminen, calcium en vitamine D en het is belangrijk om de rol van deze micronutriënten op de meest voorkomen ziektes bij de ouderen te onderzoeken. In dit proefschrift behandelen we het effect van deze micronutriënten op de lichaamssamenstelling, botbreuken, hart- en vaatziekten en kanker. Daarnaast, beschrijven we de rol van de interacties van calcium en vitamine D in de associatie tussen diuretica en botgezondheid, en de interactie van de SNPs in de associatie tussen calcium en colorectaal kanker. Op basis van de bevindingen van dit proefschrift, het is aanbevolen dat de voedingssupplementen aangeraden wordt bij een bewezen deficiëntie en al dan niet in grote hoeveelheden. De optimale dosis voor voedingssupplementen zouden nog onderzocht moeten worden. Daarnaast zouden het gebruik van micronutriënten nauw gemonitord zouden moeten worden en de potentiele risico en negatieve effecten van voedingssuppletie zouden nauwkeuriger onderzocht moeten worden. Tevens de mogelijke voeding-medicatie interactie zou verder geëvalueerd moeten worden.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.