Promotie S. (Sereeparp) Anantavrasilp

Promotor

Prof.dr. A. de Jong

Promotor

Prof.dr. P.G.J. Roosenboom

Datum
vrijdag 29 jan 2021, 09:30 - 11:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op vrijdag 29 januari 2021 verdedigt S. Anantavrasilp zijn proefschrift, getiteld: ‘Essays on Ownership Structures, Corporate Finance Policies and Financial Reporting Decisions’.

Dit proefschrift omvat empirische analyses binnen de gebieden van bedrijfsvoering, bedrijfsfinanciering en boekhoudkundig conservatisme, alsmede van de relaties tussen deze gebieden. Het effect van de wereldwijde financiële crisis is daarnaast een belangrijk thema dat terugkeert in elk van de drie afzonderlijke studies.

Hoofdstuk 2 onderzoekt het gebruik van bankfinanciering binnen geconcentreerde aandeelhoudersstructuren en het effect daarvan op het dividendbeleid van bedrijven. Gebaseerd op data uit Frankrijk concluderen we dat bedrijven met groepsaandeelhouders die gebruik maken van bankfinanciering terughoudend zijn met het verlagen van dividenduitkeringen in moeilijke tijden. Daarnaast zien we dat bedrijven met piramidale eigendomsstructuren gemiddeld slechts 60% van dividenduitkeringen doorgeven aan de uiteindelijke aandeelhouders en dat het restant voornamelijk wordt gebruikt om de bancaire verplichtingen van de aandeelhouders te voldoen.

De laatste twee studies gaan over de vraag naar boekhoudkundig conservatisme en het effect van kapitaalstructuurbeslissingen op de boekhoudkundige keuzes van bedrijven. In hoofdstuk 3 onderzoeken wij Amerikaanse bedrijven die financiering verkregen op financiële markten en onze resultaten ondersteunen dat er vraag is naar boekhoudkundig conservatisme door aandeelhouders in publieke financiële markten. De analyse resulteert niet in een significante uitkomst voor obligaties of private equity transacties.

In hoofdstuk 4 vind ik, gebruik makend van een uitgebreide internationale dataset, variaties in de rapportagekwaliteit van bedrijven over de hele wereld. Het resultaat impliceert daarnaast dat conservatisme niet alleen verband houdt met de juridische oorsprong van landen, maar ook met institutionele factoren.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen