Promotie S. (Sigbjørn) Hjelmbrekke

From Ownership to Access
Promotor

Prof.dr. A. Klamer

Co-promotor

Dr. C.W. Handke

Datum
woensdag 1 dec 2021, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op 1 december 2021 verdedigt S. Hjelmbrekke zijn proefschrift, getiteld: ‘From Ownership to Access’.

Door eenvoudig te klikken en te swipen hebben veel mensen tegenwoordig toegang tot een groot aandeel van alle muziek die ooit is opgenomen. Muziekstreamingdiensten bieden deze muziek aan tegen een vaste maandelijkse kostprijs, of soms zelfs gratis als men de reclame tussen de liedjes weet te tolereren. Aan de andere kant van de inkomstenbron krijgen componisten, artiesten en platenmaatschappijen een kleine vergoeding telkens hun muziek word afgespeeld. De overgang naar muziekabonnementen is een overgang van het kopen van kopieën van opnames die men voor altijd bezit, naar het huren van muziek voor een beperkte periode. Dit heeft een aantal belangrijke gevolgen. Aangezien inkomsten nu verworven worden gebaseerd op het spelen van muziek, en niet op het kopen van muziek, heeft dit nieuwe model een vertraging geïntroduceerd in het inkomen van artiesten en uitgevers. Nieuwe opnames genereren minder inkomsten dan voorheen. Het nieuwe business model, in combinatie met het oude copy-right systeem, kan incentieven tot creatie verzwakken

Ik beweer dat het onwaarschijnlijk is dat een enkele abonnementsdienst sterk dominant zal worden, tenzij de belangrijkste rechtshouders een heel aanzienlijk deel van de dienst bezitten. Als een abonnementsdienst die geen eigendom is van de rechthebbende dominant wordt, dan meen ik dat het in het beste belang van de rechthebbende is om het marktaandeel van die service onder controle te houden, en ik meen dat de rechthebbende de middelen hebben om dat te doen.

 

De openbare verdediging zal plaatsvinden in de Senaatszaal, 1e verdieping Erasmus Building, locatie campus Woudestein. De ceremonie zal exact om 13.00 uur beginnen. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen