Promotie S.A. (Saskia) Bergervoet

Promotor

Prof.dr. R.A.M. Fouchier

Co-promotor

Dr. N. Beerens

Co-promotor

Dr. A. Bossers

Datum
vrijdag 5 mrt 2021, 10:30 - 12:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op vrijdag 5 maart 2021 verdedigt S.A. Bergervoet haar proefschrift, getiteld: ‘Avian Influenza at the Wild Bird-Poultry Interface’.

Aviaire influenza (AI), ook wel vogelgriep genoemd, is een besmettelijke vogelziekte die wordt veroorzaakt door het influenza A virus. AI virussen komen van nature voor bij wilde watervogels, maar kunnen worden overgedragen naar andere dieren, waaronder pluimvee. Frequente mutaties en de uitwisseling van genetisch materiaal tussen virussen hebben geleid tot een hoge genetische diversiteit en zorgen voor de constante opkomst van nieuwe virusstammen. Het in dit proefschrift beschreven onderzoek toont aan dat het analyseren van het genetische materiaal van AI virussen zeer waardevol is om onze kennis over de circulatie van AI virussen op het grensvlak van wilde vogels en pluimvee te vergroten. Het onderzoek benadrukt bovendien de waarde van het combineren van genetisch onderzoek met informatie over de verspreiding van het virus in plaats en tijd, en fenotypische eigenschappen van het virus, zoals het replicatievermogen en de pathogeniteit. Het onderzoek heeft geleid tot aanbevelingen met betrekking tot huidige nationale en internationale monitoringsprogramma’s, waaronder het gerichter bemonsteren van wilde vogels op basis van soort, locatie en tijd. Gerichtere monitoring is van cruciaal belang om gastheersoorten voor infecties in pluimvee te identificeren en mogelijke verspreidingsroutes van wilde vogels naar pluimvee en tussen bedrijven vast te stellen. De implementatie van efficiëntere monitoring en effectievere preventie van de introductie en verspreiding van AI virussen bij pluimvee is belangrijk om de bedreiging voor de gezondheid van zowel dieren als mensen te verminderen.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen