Promotie S.J. (Stefan) Roobol

Promotor

Prof.dr. R. Kanaar

Promotor

Prof.dr.ir. M. de Jong

Co-promotor

Dr. J. Essers

Co-promotor

Dr. D.C. van Gent

Datum
dinsdag 9 mrt 2021, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag 9 maart 2021 verdedigt S.J. Roobol zijn proefschrift, getiteld: ‘Ionizing Radiation Quality and Dose Effects on DNA Double Strand Break Repair’.

Ioniserende straling (IR) kan een breed scala aan verschillende soorten DNA-schade veroorzaken en wordt in de context van kankertherapie gebruikt om tumorcellen uit te roeien. Cellen hebben echter herstelmechanismen voor DNA-schade ontwikkeld die de DNA-beschadigende effecten kunnen tegengaan, wat mogelijk leidt tot IR-resistentie. De meest schadelijke vorm van DNA-schade zijn dubbelstrengs DNA-breuken (DSB's) die op twee manieren worden gerepareerd: niet-homologe eindverbinding (NHEJ) en homologe recombinatie (HR). Meer begrip van hoe HR en NHEJ samen functioneren bij het herstel van DSB's, zou kankertherapie op basis van IR kunnen verbeteren of IR-resistentie kunnen tegengaan.

Bij kankertherapie worden tumoren meestal van buiten het lichaam behandeld met behulp van externe bestralingstherapie (EBRT). Bestraling van tumoren diep in het lichaam kan echter tot toxiciteit leiden. De ontwikkeling van radiofarmaceutische therapie (RPT) heeft de behandeling van kankers die zich diep in het lichaam bevinden, verbeterd. Bij RPT worden radionucliden via de bloedbaan naar de tumor geleid. Interne bestraling biedt de mogelijkheid om straling te gebruiken met een hoge lineaire energieoverdracht (LET), wat bij externe bestraling vanwege een lage penetratiediepte geen optie is. Het is echter nog niet helemaal duidelijk om de high-LET-straling efficiënt af te leveren en welke soorten DNA-schade worden toegebracht.

Dit proefschrift beschrijft; (1) De samenwerking van NHEJ en HR bij IR-bescherming bij muizen en cellen; (2) de ontwikkeling van een nieuw extern bestralingsapparaat met een hoge LET-waarde; (3) de verschillen in DSB-verwerking na bestraling met hoge en lage LET en (4) onderzoek naar veilige levering van radionucliden met hoge LET met behulp van polymeren.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen