Promotie S.J.A.M. (Sabine) Denissen

Promotor

Prof. dr. H.J. de Koning

Co-promotor

Dr. C.M. van der Aalst

Datum
dinsdag 1 dec 2020, 13:30 - 15:00
Type
Promotie
Gesproken taal
Dutch
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag 1 december 2020 verdedigt S.J.A.M. Denissen haar proefschrift, getiteld: ‘Screening for Cardiovascular Disease: First results of the ROBINSCA trial’.

Hart- en vaatziekten komen nog steeds vaak voor. Het is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Om hart- en vaatziekten te voorkomen, is het van belang om te achterhalen wie er een verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Op die manier kan vroegtijdig gestart worden met preventieve maatregelen. De huidige methode om het risico op hart- en vaatziekten te schatten is door de belangrijkste risicofactoren, zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en roken, te gebruiken in verschillende predictiemodellen. Echter zijn deze modellen niet zo precies in het schatten van het risico. Verkalking van de kransslagader, wat door een CT-scan gedetecteerd kan worden, wordt gezien als een betere voorspeller van hart- en vaatziekten. Gezien het feit dat er zowel instrumenten voor risicobeoordeling als preventieve maatregelen beschikbaar zijn, wordt gesuggereerd dat een bevolkingsonderzoek een veelbelovende strategie kan zijn om potentiële hoog-risico personen te identificeren en vervolgens preventief te behandelen. De ‘Risk Or Benefit IN Screening for CArdiovascular disease’ (ROBINSCA)-trial is de eerste grootschalige gerandomiseerde gecontroleerde screeningstudie die onderzoekt of screening op een hoog cardiovasculair risico, met behulp van traditionele risicobeoordeling of het bepalen van de mate van kransslagaderverkalking, gevolgd door preventieve behandeling effectief is in het verminderen van cardiovasculaire aandoeningen bij asymptomatische personen. De focus van dit proefschrift ligt op de secundaire resultaten van de ROBINSCA-screeningstudie, waaronder contaminatie van onderzoeksarmen, de impact van screening op deelnemers, de risicoverdeling in de asymptomatische populatie en de mogelijke vermindering van overbehandeling.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen