Promotie S.P. (Sadrag) Shihomeka

Promotor

Prof.dr. M.S.S.E. Janssen

Co-promotor

Dr. P. Arora

Datum
donderdag 5 dec 2019, 13:30 - 15:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op donderdag 5 december 2019 verdedigt S.P. Shihomeka zijn proefschrift, getiteld: ‘Citizen Engagement. Politics and Digital Media in Namibia’.

Dit proefschrift richt zich op de Ohangwena-regio in Namibië en onderzocht de attitudes, percepties, gevoelens en ervaringen van jongeren en politieke leiders inzake het gebruik van mobiele telefoons als hulpmiddel voor participatie en betrokkenheid bij regionale en lokale politiek. Gegevens werden verzameld via participerende observatie bij jeugdforumvergaderingen; semigestructureerde interviews met 65 deelnemers van regionale jeugd- en kiesdistrictsforums en zes regionale raadsleden; een inhoudsanalyse van zeven Facebook-pagina's en twee WhatsApp-groepen; en focusgroep discussies met bestuursleden van regionale jeugdforums. Slechte netwerkconnectiviteit en radiofrequenties, een hoge jeugdwerkloosheid en moeilijkheden bij het verkrijgen van toegang tot politieke vertegenwoordigers in de regio motiveerden de jongeren in deze studie om hun mobiele telefoons te gebruiken om kwesties te bespreken, waaronder politieke en civiele vraagstukken. De respondenten bleken online platforms te verkiezen boven fysieke platforms voor politieke participatie en betrokkenheid - vergaderruimtes die momenteel worden gebruikt door hun politieke vertegenwoordigers. Private radiostations hebben publieke zenders ingehaald, dankzij politiek nieuws en programma's op mobiele telefoons. De belangrijkste factoren die het gebruik van mobiele telefoons voor de ontvangst van radioprogramma’s onder werkloze en plattelandsjongeren bleken te belemmeren zijn beperkte internettoegang en -beschikbaarheid en slechte radiosignalen en -frequenties. Ondanks deze obstakels kwamen mobiele media naar voren als een geprefereerd virtueel platform voor online politieke activiteiten onder de jeugd - niet alleen in verband met de radio, maar ook in het algemeen. Jongeren houden zich minder bezig met maatschappelijke en politieke activiteiten die zich offline ontwikkelen, omdat ze deze zien als het voorbestemde terrein van oudere generaties.

De openbare verdediging zal plaatsvinden in de Senaatszaal, 1e verdieping Erasmus Building, Campus Woudestein. De ceremonie zal exact om 13.30 uur beginnen. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen