Promotie S.R. (Siri) Driessen

Op vrijdag 11 december 2020 verdedigt S.R. Driessen haar proefschrift, getiteld: ‘Touching War. An Ethnographic Analysis of War Tourism in Europe’.
Promotor
Prof.dr. S.L. Reijnders
Promotor
Prof.dr. M.C.R. Grever
Begindatum

vrijdag 11 dec 2020, 11:30

Einddatum

vrijdag 11 dec 2020, 13:00

Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Gesproken taal
English

Op vrijdag 11 december 2020 verdedigt S.R. Driessen haar proefschrift, getiteld: ‘Touching War. An Ethnographic Analysis of War Tourism in Europe’.

Oorlog en toerisme zijn twee termen die op gespannen voet met elkaar lijken te staan. Toch ontvangt een iconische plek als het Nazi Duitse vernietigingskamp Auschwitz jaarlijks miljoenen bezoekers, een aantal dat ieder jaar toeneemt. Wat trekt mensen naar deze locaties? In mijn proefschrift onderzoek ik vier bijzondere groepen ‘oorlogstoeristen’: Nederlandse militairen die op slagveldtour gaan naar plekken van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, Nederlandse oorlogsveteranen die een terugkeerreis ondernemen naar hun uitzendingsgebied in Bosnië en Herzegovina, jonge Europeanen die in hun zomervakantie vrijwilligerswerk doen op voormalige oorlogslocaties, en deelnemers van de jaarlijkse vredesmars naar Srebrenica. Aan de hand van diepte-interviews en etnografisch veldwerk analyseer ik de motivaties, ervaringen en reflecties van deze vier verschillende groepen bezoekers.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.