Promotie S.R. (Stefanie) van Mil

Promotor

Prof.dr. J.N.M IJzermans

Co-promotor

Dr. M. Castro Cabezas

Datum
donderdag 28 jan 2021, 11:30 - 13:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op donderdag 28 januari 2021 verdedigt S.R. van Mil haar proefschrift, getiteld: ‘Morbid Obesity: Cardiovascular consequences and safety strategies in the surgical treatment’.

Dit proefschrift gaat over morbide obesitas en bestaat uit twee onderdelen; het eerste deel behandelt de gevolgen van morbide obesitas op hart- en vaatziekten en het tweede deel richt zich op verschillende aspecten van de chirurgische behandeling van morbide obesitas.

Mensen met morbide obesitas hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. Dit proefschrift laat zien dat de mate van morbide obesitas geen invloed lijkt te hebben op de hoogte van het cardiovasculaire risico. Het kan zijn dat de manier waarop het overtollige vet over het lichaam verdeeld wordt hierbij een rol speelt. Verder zien we nog een aantal andere opvallende verschillen tussen mensen met en zonder morbide obesitas. Waar vrouwen met gezond gewicht na de overgang een toename krijgen van hun risico op hart- en vaatziekten, lijken vrouwen met morbide obesitas enigszins beschermd tegen deze toename. Mensen, die naast morbide obesitas, ook nog lijden aan suikerziekte, hebben juist meer tekenen van aderverkalking en dus meer risico op hart- en vaatziekten. Er wordt gedacht dat een laaggradige ontsteking hierbij een rol zou spelen, maar dat hebben we niet aan kunnen tonen.

Ten aanzien van de chirurgische behandeling van morbide obesitas is er steeds meer interesse is obesitas-chirurgie bij adolescenten; qua operatietype zou onze voorkeur uitgaan naar de sleeve gastrectomie, maar voordat een dergelijke operatie aangeboden kan worden als standaard behandeling, zal een uitgebreid perioperatief begeleidingstraject moeten worden opgezet De perioperatieve zorg van obesitas-chirurgie kan verder geoptimaliseerd worden door het invoeren van Enhanced Recovery protocollen en postoperatieve checklists.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen