Promotie S.R. (Susanne) Brükner

Structuur en functie van DNA mismatch herstelcomplexen
Promotor
Prof.dr. T.K. Sixma
Promotor
Prof.dr. A. Perrakis
Datum
dinsdag 30 apr 2024, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag 30 april verdedigt S.R. Brükner het proefschrift met de titel: ‘Structuur en functie van DNA mismatch herstelcomplexen‘.

Korte samenvatting van het proefschrift:

Voor een gezond leven is integriteit van het genoom vereist. Een belangrijke speler in het behoud van genomische stabiliteit is DNA-mismatch herstel (MMR). De functie hiervan is om de replicatienauwkeurigheid te verbeteren. Na de DNA-replicatie scant de MMR-machine het nieuw gesynthetiseerde DNA op verkeerd ingevoegde basen. Indien nodig, initiëren deze eiwitcomplexen de reparatie van de verkeerde basen. Het belang van dit proces wordt onderstreept door het feit dat de volgorde van de MMR-stappen en de meeste van de eiwitcomponenten in alle domeinen van het leven bewaard zijn gebleven.

De E. coli MMR-eiwitten hebben lang gediend als modelsysteem om de volgorde van de MMR-stappen op te helderen. In de loop der jaren is een schat aan gegevens verzameld, en vooral de eerste stappen van E. coli MMR zijn tot in moleculair detail begrepen. Echter, als het gaat om de rol van MutL - het tweede eiwit in de MMR-cascade - zijn veel aspecten nog onbegrepen. Met dit proefschrift, voeg ik een stukje toe aan deze puzzel.

De menselijke MMR-eiwitten zijn nog moeilijker te bestuderen dan hun bacteriële tegenhangers. Dit komt deels omdat ze moeilijk recombinant te produceren zijn, en daarom in vitro niet goed gekarakteriseerd konden worden. Door een robuust protocol voor de recombinante productie van menselijke MutSα op te stellen, heb ik de weg vrijgemaakt voor meer in vitro studies met de menselijke MMR-eiwitten. In twee van dit soort studies toonde ik enerzijds aan dat niet alle waarnemingen van de E. coli eiwitten direct kunnen worden vertaald naar hun menselijke tegenhangers, en anderzijds dat het de moeite waard is om ook de menselijke eiwitten in detail te bestuderen.

Met het werk in deze proefschrift bied ik inzicht in de MMR-eiwitten, hun interacties en regulatie in zowel E. coli bacteriën als mensen. Mijn bevindingen tonen aan dat, hoewel de MMR-machines zeer complex en flexibel zijn, schijnbaar minuscule veranderingen aan individuele componenten, op de lange termijn verstrekkende effecten kunnen hebben op een organisme. Daarom zal het de moeite waard zijn om aandacht te besteden aan details, zeker omdat tegenwoordig de langere levensduur, en de daaruit voortvloeiende gezondheidsproblemen van mensen een belangrijk aandachtspunt van onze samenleving is. 

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 15.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen