Promotie T. (Tridib) Das

Promotor

Prof.dr. R.W. Hendriks

Promotor

Prof.dr. B.N.M. Lambrecht

Datum
woensdag 24 feb 2021, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op woensdag 24 februari 2021 verdedigt T. Das zijn proefschrift, getiteld: ‘An act of balance: A20/TNFAIP3 in dendritic cells is essential to prevent autoimmunity’.

De dendritische cel is een zeer belangrijke cel van ons immuun system. Het reguleert of het immuun systeem geactiveerd moet raken en moet vechten tegen buitenstaanders, of juist kalm moet blijven en de situatie moet tolereren. Het A20/Tnfaip3 eiwit is een eiwit dat elke immuun cel helpt om kalmer te worden, nadat het geactiveerd is geweest. Als een dendritische cel het A20/Tnfaip3 eiwit heeft verloren, dan wordt het hyper actief. Dat resulteert in de activatie van andere geactiveerde immuun cellen. Per ongeluk kunnen dan de immuun cellen het lichaam aanvallen, dat dan auto-immuniteit heet. In dit proefschrift gebruiken we genetische muis modellen om A20/Tnfaip3 te verliezen uit bepaalde dendritische cellen, waardoor er verschillende ziekten ontstonden in muizen. Aangezien muizen en mensen zeer vergelijkbare immuun systemen hebben, leren we hier uit de belangrijke rol te waarderen van dendritische cellen om de balans te bewaken. We hebben zo verschillende zieke organen gezien in muizen, van lever ontsteking, ontstoken gewrichten en een algehele inflammatie dat lijkt op de humane lupus ziekte. Dit werk toont dat als er toekomstige therapieën bedacht worden voor autoimmuun ziekten, het best nuttig zou zijn om juist dendritische cellen te kalmeren, bijvoorbeeld door A20/Tnfaip3 nabootsers te gebruiken.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen