Promotie T. (Tryntsje) Fokkema

Promotor

Prof.dr. S.M.A. Bierma- Zeinstra

Co-promotor

Dr. M. van Middelkoop

Co-promotor

Dr. R.J. de Vos

Datum
woensdag 12 feb 2020, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op woensdag 12 februari 2020 verdedigt T. Fokkema haar proefschrift, getiteld: ‘Prognosis and Prevention of Injuries in Recreational Runners’.

Hardlopen is een populaire sport die vele positieve effecten heeft op de gezondheid. Een groot nadeel is echter het grote aantal blessures. Er is nog weinig bekend over het herstel en de preventie van hardloopblessures. Daarom was het doel van dit proefschrift om meer inzicht te krijgen in de prognose en preventie van blessures bij recreatieve hardlopers. De prognose van blessures is onderzocht bij een groep deelnemers van een cursus voor beginnende hardlopers (N=771). In totaal liep 48,8% van deze hardlopers een blessure op, met een mediane duur van 8 weken. Hardlopers met een blessurehistorie hadden een relatief slechte prognose, terwijl een kuitblessure was geassocieerd met een relatief korte hersteltijd. Daarnaast bleek een hardloopblessure de belangrijkste reden om te stoppen met hardlopen. In de INSPIRE-trial hebben we onderzocht of een online blessurepreventieprogramma het aantal blessures bij hardlopers kon verminderen. Hiervoor werden 2378 recreatieve hardlopers die zich inschreven voor een hardloopevenement van Golazo Sports (5 km t/m marathon) geïncludeerd. De helft van de deelnemers kreeg toegang tot het preventieprogramma met daarin adviezen over blessurepreventie bij hardlopen. Na 4-5 maanden rapporteerde 37,1% van de lopers een nieuwe blessure. Er waren geen verschillen tussen de interventiegroep (37,5%) en controlegroep (36,7%). Ook hebben we de deelnemers gevraagd naar hun mening en ervaren barrières  voor blessurepreventie. Hieruit beek dat hardlopers blessurepreventie erg belangrijk vinden en dat meer dan 80% zelf blessurepreventiemaatregelen nam. Daarnaast bleken ‘niet weten wat te doen’ en ‘geen geschiedenis van blessures’ de belangrijkste redenen om niet aan blessurepreventie te doen.

De openbare verdediging zal plaatsvinden in de Prof. Andries Queridozaal, 3e verdieping Onderwijscentrum, Erasmus MC. De ceremonie zal exact om 15.30 uur beginnen. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen