Promotie T.A.L. (Timon) Vandamme

Op dinsdag 20 april 2021 verdedigt T.A.L. Vandamme zijn proefschrift, getiteld: ‘Pancreatic Neuroendocrine Neoplasms: from Genetics to Everolimus Resistance’.
Promotor

Prof.dr. L.J. Hofland

Promotor

Prof.dr. M. Peeters

Promotor

Prof.dr. P. Pauwels

Promotor

Dr. K. Op de Beeck

Datum
dinsdag 20 apr 2021, 13:00 - 14:30
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag 20 april 2021 verdedigt T.A.L. Vandamme zijn proefschrift, getiteld: ‘Pancreatic Neuroendocrine Neoplasms: from Genetics to Everolimus Resistance’.

Pancreatische neuroendocriene neoplasieën (pNENs) vormen slecht 1-2% van alle pancreatische gezwellen, met een incidentie rond de 0.48 per 100,000 personenjaren. Recente vooruitgang in de next-generation sequencing (NGS) heeft geleid tot een beter begrip van de genetische constitutie van pNENs en van de rol van de fosfoinositide-3-kinase (PI3K)/proteine kinase B (Akt)/mTOR signaalstransductieweg in deze tumoren. Chirurgische resectie is de voorkeursbehandeling in locoregionale pNENs en de enige curatieve behandeling. Meer dan 50% van de patiënten is echter reeds inoperabel bij diagnose. In deze gevorderde pNENs heeft de mTOR-ihibitor everolimus, een zogenaamde rapaloog, aangetoond dat het de progressievrije overleving kan verlengen in pNEN patienten. Primaire en verworven resistentie tegen everolimus hindert echter de efficaciteit van deze behandeling in monotherapie. Bij verworven resistentie, reageren de patiënten initieel goed op everolimus, maar wordt de ziekte snel progressief door het optreden van resistentie. Bij primaire resistentie heeft de behandeling reeds van bij de start weinig effect. De BON-1 en QGP-1 humane cellijnen zijn ontwikkeld om pNEN in vitro te bestuderen. In dit proefschrift karakteriseren we de genetische opmaak van beide cellijnen en vergelijken deze met pNEN weefsels van patiënten. Daarnaast wordt een model voor verworven everolimusresistentie gecreeërd en gebruikt om resistentiemechanismes voor everolimus te onderzoeken.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.