Promotie T.C.E. (Timo) Zondag

Klinische, immunologische en genetische aspecten van histiocytaire ziekten
Promotor
Prof.dr. P.M. van Hagen
Co-promotor
Dr. J.A.M. van Laar
Co-promotor
Dr. A.G.S. van Halteren
Datum
woensdag 20 sep 2023, 10:30 - 12:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

T.C.E. Zondag verdedigt zijn proefschrift op woensdag 20 september 2023, getiteld: ’Klinische, immunologische en genetische aspecten van histiocytaire ziekten‘.

Hieronder volgt een korte samenvatting van het proefschrift:

Histiocyten vormen een groep van hematopoëtische cellen die bestaat uit dendritische cellen, Langerhans cellen (LC) en macrofagen. De groep van ziektes die uitgaan van de histiocyten worden ‘histiocytose’ genoemd. Dit proefschrift beschrijft onderzoek naar de twee meest voorkomende vormen van histiocytose, te weten HLH en LCH. Bij HLH is er sprake van een overactief immuunsysteem. Genetische aanleg en omgevingsfactoren zoals een virale infectie of maligniteit stapelen zich op totdat er een specifieke drempel is bereikt. Boven deze drempel slaat het immuunsysteem op hol, wat tot het klinisch beeld van HLH leidt. LCH is een neoplastische ziekte waarbij laesies gevormd worden in één of meerdere weefsels, die bestaan uit pathognomonische LCH-cellen, omringd door een scala aan immuun-cellen en fibrose. De pathofysiologie wordt grotendeels gedreven door activerende mutaties in de MAPK-cascade.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 10.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen