Promotie T.H. (Tse) Wong

Promotor

Prof.dr. J.C. van Swieten

Co-promotor

Dr. H. Seelaar

Datum
donderdag 3 dec 2020, 13:30 - 15:00
Type
Promotie
Gesproken taal
Dutch
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op donderdag 3 december 2020 verdedigt T.H. Wong zijn proefschrift, getiteld: ‘Whole Exome Sequencing in Alzheimer’s Disease and Frontotemporal Lobar Degeneration’.

Dementie is een aandoening die word gekenmerkt door problemen in het geheugen, denken, planning en gedragsveranderingen. Deze hebben invloed hebben op het dagelijkse functioneren. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer (ZvA). De tweede meest voorkomende vorm van dementie voor 65 jaar is frontotemporale dementie (FTD).

Mijn proefschrift richt zich op de erfelijkheid bij deze twee meest voorkomende vormen van dementie. Door middel van whole-exome sequencing (WES) hebben we geprobeerd om erfelijke fouten in het DNA te vinden bij patiënten met ZvA en FTD. WES is een techniek waarbij de erfelijke informatie van de eiwit coderende delen van het DNA wordt afgelezen. Deze erfelijke fouten, ook wel genmutaties genaamd, zijn waarschijnlijk de oorzaak voor het ontwikkelen van dementie. In dit proefschrift heb ik met behulp van WES de genmutaties kunnen ontdekken bij patiënten met een erfelijke vorm van de ZvA en FTD. We hebben de genmutaties in twee bekende ziekmakende genen (presenilin 1 en 2 genen) gevonden bij een aantal patiënten met de ziekte van Alzheimer. Daarnaast hebben we bij een aantal patiënten met FTD de genmutaties gevonden in de VCP en TUBA4A genen. Dit zijn genen die ook de ziekte amyotrofische laterale sclerose kunnen veroorzaken.

Tot slot hebben we d.m.v. WES en eiwitonderzoek een nieuwe erfelijke genafwijking (PRKAR1B) kunnen ontdekken bij een zeldzame vorm van dementie met parkinsonachtige verschijnselen.

Het vinden van deze nieuwe erfelijke genafwijking geeft ons nieuwe inzichten in de ziektemechanismen die betrokken zijn bij de ziekte van Alzheimer en frontotemporale dementie. Dit is essentieel voor het ontwikkelen van geschikte medicijnen voor dementie in de toekomst.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen